A római török nagykövet is megerősítette: a Hagia Sophia mindenki előtt nyitva marad

Kitekintő – 2020. július 17., péntek | 10:50

Az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté alakítása jogilag megalapozott, és nem zárja el senki elől azt a lehetőséget, hogy belépjen az épületbe – jelentette ki Murat Salim Esenli, Törökország olaszországi nagykövete, aki a római török képviseleten nyilatkozott a sajtónak július 14-én, kedden.

Murat Salim Esenli az olasz sajtó képviselőit a 2016. július 16-án megkísérelt isztambuli katonai puccs évfordulója alkalmából fogadta, amely azóta a demokrácia és a nemzeti egység napja az országban.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy

Isztambulban nyolcvankilenc templom működik, örmény, katolikus, ortodox, anglikán templomok, valamint huszonegy zsinagóga.

„Félrevezető tehát azt állítani, hogy Törökország nem tartja tiszteletben a vallásszabadságot, kizárólag a Hagia Sophia ügyére hivatkozva” – fogalmazott Törökország olaszországi diplomáciai képviselője.

A nagykövet kijelentette, hogy a bazilika átalakítása Törökország szuverén joga: a döntés „jogilag megalapozott és nem kirekesztő, mivel a bazilika mindenki, keresztények és muszlimok előtt is nyitva marad” – mondta. Hozzátette, a különbség az lesz, hogy a Hagia Sophiába belépőknek le kell majd venni cipőjüket, elválasztják a férfiaknak és nőknek fenntartott tereket, és a nőknek le kell fedni fejüket, ahogyan a bazilikától nem messzi Kék Mecsetben is. A Hagia Sophia a világörökség részének számít, és Törökország tudja, milyen kritériumokat kell teljesíteni ahhoz, hogy az épület az UNESCO listáján maradjon – tette hozzá Murat Salim Esenli.

Ezzel egy időben Törökország illetékes minisztere bejelentette, hogy a mecsetté átalakított bazilikában letakarják a keresztény kegytárgyakat és képeket, valamint a Hagia Sophia a muszlim vallási szertartások alatt nem lesz látogatható.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria