A római vallásközi találkozó békefelhívása: A népeknek testvérként van sorsa a földön!

Kitekintő – 2021. október 8., péntek | 9:53

Október 7-én délután a római Colosseumnál tartották meg a Sant’Egidio közösség által, Vallások és kultúrák párbeszédben: Testvérnépek, jövőbeli föld címmel szervezett vallásközi találkozó záróprogramját, Ferenc pápa részvételével. Ennek keretében olvasták fel azt a békefelhívást, amelynek fordítását az alábbiakban közöljük.

A világban sok a nyílt háború, a terrorfenyegetés, a súlyos erőszak. Az erő alkalmazását a nemzetközi politika eszközeként rehabilitálják. Sajnos, eltűnőben van a nemzedék, amely átélte a második világháborút: így a háború borzalmainak emléke elvész. Ugyanis a béke kultúrája felé tett jelentős előrelépések kérdőjeleződnek meg, olyanok, amelyek az emberiség közös sorsáról alkotott közös elképzelés kialakulásához vezettek.

A népek szenvednek. Szenvednek a háború és a környezeti válság menekültjei, az eldobottak, a gyengék, a védtelenek. Gyakran látni bántalmazott és megalázott nőket, gyermekkor nélküli gyermekeket, elhagyott időseket. A szegények, akik gyakran láthatatlanok, ma különleges módon részt vesznek találkozónkon: ők az elsők, akik békét kérnek. Ha meghalljuk őket, jobban megértjük minden konfliktus és erőszak esztelenségét.

A vallások előmozdíthatják a békét, és nevelhetnek rá.

A vallásokat nem lehet háborúra használni. Csak a béke szent, és senki ne használja Isten nevét a terror és az erőszak áldására.

Ha háborúkat láttok magatok körül, ne adjátok fel! A népek békére vágynak. A vallások közötti testvériség a nehézségek ellenére is halad előre. Köszönetet mondunk a párbeszéd minden barátjának a világon, és azt mondjuk nekik: bátorság! A világ jövője ettől függ: hogy testvérnek ismerjük-e el egymást. A népeknek testvérként van sorsa a földön.

A jelenleg megszakadt leszerelési folyamatot újra kell indítani. A fegyverkereskedelmet és fegyverhasználatot meg kell állítani. Elő kell mozdítani a nukleáris leszerelést. A nukleáris fegyverek terjedése hihetetlen fenyegetést jelent.

Csinálnunk kell a békét.

A béke a bolygó, a természet és a teremtmények tiszteletét is jelenti. A környezet pusztulása a magát tulajdonosnak képzelő ember arroganciájának köszönhető. A tulajdonos-én ragadozó-énné válik, készen az uralkodásra és a háborúra.

Testvérnépek és jövőbeli föld elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. A világjárvány megmutatta, hogy az emberek egy hajóban eveznek, szoros szálak kötik őket egymáshoz. A jövő nem a pazarló és kizsákmányoló emberé, aki önmagának él, és nem vesz tudomást másokról. A jövő a szolidáris nőké és férfiaké, és a testvérnépeké. Isten segítsen, hogy újjáépítsük a közös emberi családot és tiszteletben tartsuk az anyaföldet!

A Colosseum előtt, mely a nagyság, de a szenvedés szimbóluma is, a hit erejével ismételten és határozottan kijelentjük, hogy Isten neve béke.

A békefelhívást aláírói között találjuk többek között Ferenc pápát, Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkát, Ahmed et-Tajjeb nagyimámot, Pinchas Goldschmiedt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnökét, Andrea Riccardi, a Sant’Egidio Közösség elnökét.

Róma, 2021. október 7.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria