A szegények világnapja hetében ismét megnyílt a mobil egészségügyi központ a Szent Péter téren

Kitekintő – 2022. november 13., vasárnap | 20:29

Idén november 13-án, az évközi 33. vasárnapon tartjuk a szegények világnapját. Ebből az alkalomból november 5. és 13. között ismét megnyílt a Szent Péter téren az ideiglenes egészségügyi központ a Vatikán környékén élő hajléktalanok és nehéz helyzetben lévő emberek számára.

A konténerekben kialakított orvosi rendelőkben Ferenc pápa utasítására 2018-ban kezdték el tevékenységüket az egészségügyi szakemberek, majd 2020-ban a világjárvány miatt fel kellett függeszteni a szolgáltatást. Most ismét biztosították az orvosi ellátást a társadalom legsebezhetőbb tagjai számára, hogy le tudják küzdeni a betegségeket, amelyek különösen azokat sújtják, akik a szabadban és rossz higiéniai körülmények között élnek. Ők az elfeledettek, a láthatatlanok – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa elnöke, aki november 10-én reggel hivatalosan is megnyitotta a Szent Péter téren a mobil egészségügyi központot.

A cél a figyelemfelkeltés – magyarázta a Vatikáni Rádiónak adott interjúban Giovanni Mantuso, egy fiatal orvostanhallgató, aki több kollégájával együtt jelen volt az egészségügyi központ megnyitásán. – Fontos, hogy mindenkit bevonjunk ebbe a kezdeményezésbe – mondta. – Különösen a leginkább rászorulókat, akik itt vannak a Szent Péter téren, a kereszténység központjában, de azokat is, akik erre járnak, például a turistákat, hogy a különböző ellenőrzéseken keresztül közelebb hozzuk őket a szűrési és megelőzési kampányokhoz.

Az olasz orvostanhallgató hozzátette, hogy a szolgáltatással fel kívánják hívni a közvélemény figyelmét is a gyakran mellőzött orvosi ellenőrzésekre. A Szent Péter téren működő mobil egészségügyi központ nagy segítséget jelent a szegényeknek, nélkülözőknek, és hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé érezzék magukat magányosnak és láthatatlannak.

Lehetőséget adhatok azoknak, akik nehezen férnek hozzá az orvosi vizsgálatokhoz, egyben segíthetek azoknak, akik vonakodnak a szűréstől. Itt általában légzőszervi, továbbá szív- és érrendszeri betegségekkel találkozunk, de érkeznek hozzánk emésztőszervrendszeri problémákkal, allergiával és még sok egyébbel küzdő betegek is – folytatta Giovanni Mantuso.

A Szent Péter téren működő egészségügyi központban idén a Medici con l’Africa Cuamm (egyetemi kollégium leendő missziós orvosok számára) nevű olasz szervezet biztosítja a szolgálatot. Az 1950-ben Padovában létrejött szervezet célja az afrikai lakosság egészségvédelme. Az Olaszország különböző részeiből érkező orvosok és a szervezet vezetői november 13-ig felváltva teljesítettek szolgálatot a Szent Péter téren.

Jane Tedesco szülésznő a Vatikáni Rádiónak elmondta, munkája során ad, de mindenekelőtt kap. Hivatását rendkívülinek tekinti, hiszen az életet világrajövetelének pillanatában láthatja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria