A Szent Péter-bazilika ellen tervezett támadást egy Olaszországban őrizetbe vett férfi

Kitekintő – 2018. december 18., kedd | 18:23

Bombatámadást tervezett a római Szent Péter-bazilikában december 27-ére egy húszéves szomáliai férfi, akit az olasz hatóságok a dél-olaszországi Bari városában vettek őrizetbe – jelentette az olasz sajtó december 17-én, hétfőn.

 

Olaszország legnagyobb bazilikájában akart robbantásos merényletet végrehajtani a karácsonyi ünnepek alatt Moshin Ibrahim Omar, akit az olasz terrorellenes nyomozó igazgatóság (Digos) emberei Bari utcáin vettek őrizetbe még december 13-án.

A hírt Francesco Giannella ügyész jelentette be december 17-én, hétfőn, megerősítve a férfi letartóztatását. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a szomáliai fiatalembert bőröndökkel a kezében fogták el, éppen Rómába készült utazni.

A húszéves férfi Szomáliából Líbián keresztül érkezett Olaszországba, ahol Anas Khalil néven is ismert volt. Régóta megfigyelés alatt állt, mivel az olasz hatóságok tudták róla, hogy az Iszlám Állam egyik szomáliai sejtjének tagja volt. Mobiltelefonját, számítógépét és otthonát is ellenőrzés alá helyezték: internetes bejegyzéseiben a terrorizmust és az Iszlám Államot éltette. A strasbourgi lövöldözést követően testvérének nevezte azokat, akik Allah nevében keresztényeket gyilkolnak.

Hatósági információk szerint a szomáliai fiatalember december eleje óta több alkalommal is arról írt és beszélt, hogy „bombát kell elhelyezni Olaszország összes templomában”. Tervei szerint a merényletet Itália legnagyobb bazilikájában, a Szent Péter-bazilikában akarta elkövetni, akkor, amikor a legtöbben tartózkodnak ott. A nyomozási adatok szerint Moshin Ibrahim Omar december 27-ére tervezte a merényletet.

A Vatikán és a Szent Péter-bazilika az Iszlám Állam több videóján is szerepel mint a terroristák egyik lehetséges célpontja.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria