A Szent Péter-bazilika főesperesének jegyzéke az eucharisztia bemutatásának rendjéről

Kitekintő – 2021. június 25., péntek | 15:09

Mauro Gambetti bíboros, a Szent Péter-bazilika főesperese június 22-én kelt jegyzékében olvashatók a vatikáni bazilikában a reggeli időszakban bemutatásra kerülő szentmisékre vonatkozó normák. A bíboros kiemeli a koncelebráció fontosságát és hangsúlyozza, hogy a liturgikus cselekmények nem magáncselekedetek.

Mauro Gambetti tisztázza ugyanakkor a kivételt képező eseteket is, és ír annak szükségességéről, hogy elfogadják a papok és hívők csoportjainak jogos kéréseit a római rítus rendes és rendkívüli formájának vonatkozásában egyaránt.

A Szent Péter-bazilika főesperese jegyzékében utal a vatikáni Államtitkárság március 12-én kiadott közleményére, amelynek rendelkezései a vatikáni bazilikában bemutatott szentmisékre vonatkoznak és amelyek biztosítani kívánják a szertartásokat összeszedettségét, a liturgikus méltóság légkörét. A közlemény rendelkezik a reggel 7 és 9 óra közötti időszak liturgikus cselekményeinek megszervezéséről.

Az államtitkársági közleményt és a II. vatikáni zsinat Sacrosanctum concilium kezdetű, a szent liturgiáról szóló konstitúcióját idézve Gambetti bíboros szól a koncelebráció értelméről, kiemelve annak értékét, hiszen a koncelebráció a testvériség kifejezése. Ugyanezen forrásokra hivatkozva hangsúlyozza a főesperes, hogy a liturgikus cselekmények nem magáncselekmények. Rámutat továbbá, hogy az eucharisztikus áldozat a keresztény élet forrása és csúcspontja, tehát az eucharisztia ünneplésére összegyűlt hívek teljes mértékben kinyilvánítják az Egyháznak, Krisztus élő Testének misztériumát. A jegyzék itt a zsinat Lumen gentium kezdetű, az Egyházról szóló dogmatikus konstitúciójának tanítását idézi fel a hívek egyetemes papságáról.

A Szent Péter-bazilika a világ minden zarándokát befogadja. Ezért annak ellenére, hogy a reggel 7 és 9 óra közötti időszakban a bazilika látogatása korlátozott, az 1962-ben kiadott Római Misekönyv (Missale Romanum) szerinti liturgia végzésére vonatkozóan mégis mindent meg kell tenni, hogy kielégítsék a hívek és a papok kívánságát, a Summorum pontificum kezdetű motu propriónak megfelelően. Mauro Gambetti bíboros már rendelkezett arról, hogy lehetőség szerint fogadják el a kéréseket, amelyek a reggel 7 és 9 óra közötti időszakban szentmise bemutatására érkeznek. Esetenként az egyéni misézésre vonatkozó kérések is képezhetik megkülönböztetés tárgyát, annak az alapelvnek a tiszteletben tartásával, hogy minden az összeszedettség és a méltóság légkörében történhessen, és afelett őrködve, hogy a kivételes ne váljon szokásossá, eltorzítva a Magisztérium szándékait és értelmét.

A Mauro Gambetti, a Szent Péter-bazilika főesperese által június 22-én kiadott jegyzékről a Vatikáni Rádió honlapján megjelent összefoglaló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria