A szentföldi püspökök elítélik a keresztények újabb megfélemlítését

Kitekintő – 2019. július 24., szerda | 14:27

A szentföldi katolikus püspökök július 19-i ülésükön elítélték a közelmúltban szélsőséges zsidó csoportok által a helyi keresztény közösségek ellen elkövetett támadásokat – tájékoztatott a Fides missziós hírügynökség.

A kelet-jeruzsálemi Beit Hanina városrészben található Szent Jakab-plébánia ünnepségének résztvevőit július 12-én, pénteken paradicsommal és különböző tárgyakkal dobálták meg a Naveh Yaacov zsidó telep egyes lakói. Egy héttel később, július 19-én a galileai Jishben ismeretlen támadók megrongáltak egy autót és keresztényellenes szlogeneket írtak héber nyelven a falakra. A megfélemlítő fellépések azokhoz a csoportokhoz köthetők, amelyek az elmúlt években különböző módon támadtak meg mecseteket és keresztény helyeket, köztük Tabghát, Beit Jamalt, Latrunt és az Elszenderedés templomát. Erőszakos és megszentségtelenítő tetteiket a „Price Tag” (árcédula) aláírással látták el – írja a Fides missziós hírügynökség.

A szentföldi katolikus püspökök július 19-én nyilatkozatot tettek közzé, amelyben többek között fájdalmuknak és sajnálatuknak adnak hangot a bűncselekmények megismétlődése miatt, amelyeket nem vizsgálnak ki, a számos feljelentés ellenére sem. A Price Tag névvel azonosítható szélsőséges csoportok 2012 februárjában kezdték meg támadásaikat és megszentségtelenítő cselekedeteiket kolostorok, templomok, keresztény temetők ellen. Azóta a telepesek mozgalmához közel álló szélsőséges militánsok palesztin arabok által látogatott mecsetek ellen is támadásokat intéztek.

A Price Tag szervezet által elkövetett tettek az ultranacionalista jobboldali zsidók faji gyűlöletét fejezik ki, ám e bűncselekményeket nem büntetik. 2016 májusában az izraeli székhelyű Rabbik az Emberi Jogokért (RHR) elnevezésű szervezet kampányt indított az ország politikai erőinek érzékenyítésére a vészhelyzet miatt, amely a keresztény és muszlim szent helyek ellen elkövetett támadások következtében alakult ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria