A Szentszék és az izraeli főrabbinátus együttesen áll ki a gyermekek méltóságának védelme mellett

Kitekintő – 2018. november 23., péntek | 19:30

Az izraeli főrabbinátus és a Zsidósággal Való Vallási Kapcsolatok Szentszéki Bizottsága közös nyilatkozatot adott ki a november 18. és 20. között Rómában tizenhatodik alkalommal megtartott ülésüket követően.

A megbeszélést az ENSZ által meghirdetett gyermeki jogok világnapja (november 20.) alkalmából tartották ezekben a napokban. Az izraeli delegációt Rasszon Aruszi rabbi, a vatikánit pedig Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa vezette. A két küldöttség a dokumentumban megfogalmazza, hogy a katolikus és a zsidó közösségeknek sajátos kötelességeik vannak a leggyengébb tagjak, különösen is a gyermekek felé, akik a jövő biztosítékai, és akik egyedül nem képesek kifejezésre juttatni képességeiket és megvédeni magukat. A gyermekek személyes méltóságának tiszteletét úgy kell kifejezésre juttatni, hogy ösztönzést és eszközöket biztosítunk számukra ahhoz, hogy fejlesszék gondolkodásukat és cselekvési képességüket.

A társadalomnak, benne a szülőknek, tanároknak, vallási vezetőknek nagy felelősségük van a gyermekek erkölcsi és spirituális növekedésében. A gyermekek autonómiáját és szabadságát illető jogok kapcsán a nyilatkozat aláírói rávilágítottak a feszültségre a szabad akarat és a választás szabadsága, illetve a védelem biztosítása és a fegyelmezett vezetés között.

Ferenc pápa is fogadta a Rómában ülésezett kettős bizottság tagjait, megerősítve ezzel elkötelezettségét a katolikus–zsidó kapcsolatok fejlesztése iránt. Együtt kell dolgozni a békéért – buzdította a jelenlévőket. A Szentatya értékelte a számára átadott információkat, amelyek egy vallásközi dokumentumtervezet alapját képezik az élet végét érintő kérdésekről. Ebben utalnak az eutanázia legalizálása és az orvos által elősegített öngyilkosság veszélyeire. A dokumentumtervezet a palliatív kezelés biztosítását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani az Isten által adott életet.

A kettős bizottság közös nyilatkozata végén a 127. zsoltár 3. versének szavaival emlékeztet, hogy a „gyermekek az Úr ajándékai, a test gyümölcse jutalom”. Az egészséges lelki fejlődés érdekében a gyermekeket meg kell ismertetni a bibliai örökséggel, amelyen a zsidók és a katolikusok osztoznak. A nyilatkozat aláírói buzdítanak, hogy a két közösség tagjai tanulmányozzák a Szentírást, ismerjék meg a Nostra aetate kezdetű zsinati konstitúció tanításait, és népszerűsítsék a zsidó–keresztény kapcsolatokról szóló dokumentumokat. Ez lendületet ad a folyamatban levő kiengesztelődésnek és együttműködésnek zsidók és katolikusok között, a hívek és a társadalom egésze javára – zárul a testület nyilatkozata.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria