A Szentszék is jelen van a Dubaiban megrendezett világkiállításon

Kitekintő – 2021. október 2., szombat | 19:45

A Kultúra Pápai Tanácsa sajtóközleményben adta hírül október 1-jén, hogy a Dubaiban megrendezett és szeptember 30-án ünnepélyesen megnyitott világkiállításon a Szentszék saját pavilonnal vesz részt. Az expó főtémája: Összekötni az elméket, jövőt teremteni; három altémája: lehetőség, mobilitás, fenntarthatóság.

A megnyitón jelen volt Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. A Szentszék napját 2022. március 19-én ünneplik majd.

A jövő év március 31-éig tartó, Expo 2020 Dubai nevet viselő rendezvényen a Szentszék pavilonja esztétika, tudomány és hit találkozását teszi lehetővé és jeleníti meg, a testvériség, valamint a kultúra és a vallásközi párbeszéd jegyében. Szimbólumként két történelmi találkozás szolgál: Szent Ferenc és Malik Al-Kāmil szultán 800 éve történt találkozása és Ferenc pápa 2019-es találkozója Ahmad et-Tajjebbel, az al-Azhar főimámjával.

A Szentszék fontosnak tartja, hogy jelen legyen az első, muzulmán többségű közel-keleti országban rendezett világkiállításon. Pavilonjának témája – Elmélyíteni a kapcsolatokat – azt hangsúlyozza, hogy fontos a biztos alapokon nyugvó kapcsolatok építése népek, kultúrák, vallások között.

A pavilont a Kultúra Pápai Tanácsa munkatársa, Tomasz Trafny tervezte, aki Giuseppe Di Nicola műépítésszel működött együtt az arculat kialakításában. Látható többek közt Giotto az assisi bazilikában látható freskójának reprodukciója: Ferenc a szultánnal találkozik; egy videóinstalláció; valamint a 2019-es abu-dzabi nyilatkozat díszes kiadású példánya, angol és arab nyelven. Mindemellett láthatók a pavilonban Michelangelo Ádám teremtése című festményének reprodukciója és a svájci gárda egyenruhái is.

A kiállításon néhány értékes kézirat eredetijét is bemutatják a Vatikáni Levéltár gyűjteményéből: Theon Alexandrinus munkáját, egy arab nyelvű fordításrészletet a 9. századból; Leonardo Pisano Liber Abbaci című munkáját, mely bevezette az arab számjegyeket a nyugati kultúrába; Tomás de Orta (†1594) portugál csillagász megjegyzéseit a gregorián naptárreformra vonatkozóan.

A látogatókat ferences fiatalok fogadják és kísérik a szentszéki pavilinban. Akik személyesen nem tudnak Dubaiba utazni, egy applikáció segítségével látogathatják meg a kiállítást.

Összeállította és angolból fordította Bodó Márta

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria