A Szentszék közvetíthet Oroszország és Ukrajna között, egyelőre humanitárius kérdésekben

Kitekintő – 2022. június 15., szerda | 15:00

Paolo Pezzi moszkvai érsek az olasz katolikus hírügynökség, az Agensir kérésére kommentálta Alekszej Paramonov, az orosz külügyminisztérium európai osztálya vezetőjének kijelentését, amelyet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölt június 13-án.

„Azt hiszem, ez nagyon fontos dolog. Úgy mondanám, hogy nagyon pozitív jel, a nyitás jele, egyfajta hajlandóság jele” – így kommentálta Paolo Pezzi érsek, az Oroszországi Föderáció katolikus püspöki testületének elnöke az orosz külügyminisztérium európai osztályának igazgatója, Alekszej Paramonov kijelentését, amely szerint Oroszország szívesen fogadja a Szentszék közvetítésre tett erőfeszítéseit az Ukrajnával való konfliktusban, és kész „egy nyitott és bizalmasan kezelt párbeszédre egy sor kérdésben, főként ami az ukrajnai humanitárius helyzetet illeti”.

„Mindenképpen azt gondolom, hogy Ferenc pápa alázatos, világos állásfoglalása vezetett a szívek megnyílásához, és az, hogy Istenre bízta magát. Azt hiszem, ez az a konkrét szerep, amelyet az Egyház felvállalhat: soha nem bezárkózni, mindig újrakezdeni, kopogtatni az oly gyakran megkeményedett, ezért bezárkózott szíveink ajtaján” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogyan tud a Szentszék konkrétan segíteni, miközben úgy tűnik, a történések nem adnak helyet a tárgyalásoknak, Pezzi érsek így válaszolt: „A folyamatok soha nem záródnak le. Az ember szíve nem záródhat be véglegesen. Mindig megmarad ez a különös nyitottság, amelyet persze elfojthatunk, de akkor is ott marad. Azt gondolom, a tárgyalások ott kezdődhetnek, ahol tudatára ébredünk ennek a nyitottságnak, hogy semminek nincs vége, nem veszett el minden.”

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van Oroszországra az ukrajnai orosz katonai hadművelet, az érsek így nyilatkozott: „Ez a helyzet egyre növekvő fájdalmat és bizonytalanságot okoz.” Hozzátette: „Ezért fontos magunkévá tenni Szent Pál hozzáállását, miszerint nem csak a békés helyzetek adnak alkalmat Isten népének a növekedésre, hanem a szenvedés és a háborús helyzetek is átalakulhatnak, ha hiszünk Istenben és van reményünk, amelyben a Szentlélek adományaként nem csalatkozunk. Akkor le tudunk győzni minden pusztító támadást, és felhasználhatjuk az újjáépítésre”.

Az olasz La Stampa napilap értesülései szerint az orosz külügyi osztályvezető elmondta azt is: a Vatikán már többször kifejezte, kész minden segítséget megadni annak érdekében, hogy véget vessenek az ellenségeskedésnek. Oroszország nagy tisztelettel fogadja a Szentszék és Ferenc pápa kezdeményezéseit Európa békéje érdekében, és ha rendelkezésre állnak a megfelelő előfeltételek, kérhetik majd a segítségét.

Vatikáni vélemények szerint egyelőre nem nyílnak meg más kapuk, csak a humanitárius segítség terén. Az Egyház részéről a humanitárius kérdésekben a segítségnyújtást Paul Richard Gallagher szentszéki államtitkár irányíthatja majd.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Vatican News; Agensir

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria