A Szentszék pontosítja a spanyol miniszterelnök szavait Franco exhumálása kapcsán

Kitekintő – 2020. július 23., csütörtök | 12:02

A Szentszék Sajtóterme július 21-én közleményt adott ki, amelyben reagál Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy olasz újságnak adott nyilatkozatára.

„A spanyol kormány elnökének, Pedro Sáncheznek a Corriere della Sera napilapban július 8-án közzétett interjúban tett állításait illetően pontosítjuk, hogy a Szentszék Francisco Franco exhumálásának kérdésében többször is megerősítette, hogy tiszteletben tartja az illetékes kormányzati és igazságügyi hatóságok jogszerűségét és határozatait; egyben sürgette a család és a kormány közötti párbeszédet, és soha nem tett kijelentést az exhumálás lehetőségéről vagy a temetés helyéről, mert ez nem tartozik illetékességi körébe” – szerepel a szentszéki nyilatkozatban.

A Corriere della Sera olasz napilapban a spanyol kormányfő többek között arról beszélt, hogy pártja (PSOE) jó kapcsolatot ápol a Katolikus Egyházzal, és hozzátette: a pápa „segített nekem Franco exhumálása ügyében. Az Elesettek Völgyében volt egy bencés közösség, amely nagyon ellene volt az exhumálásnak. A Vatikán közbenjárását kértem, és minden megoldódott”.

A tábornok leszármazottai ellenezték az exhumálást, és kérték, hogy ha mégis sor kerül rá, akkor a madridi Almudena-székesegyházban található családi kápolnában helyezzék el Franco tábornok földi maradványait. A tábornok hamvai végül, 2019. október 24-én a Madrid északi szélén található Mingorrubio temetőbe, családi kápolnába kerültek.

Francisco Franco spanyol államfő (caudillo), diktátor 1975-ben hunyt el, földi maradványait az Elesettek Völgyében helyezték el, ahonnan 2019 októberében szállították át a madridi Mingorrubio temetőbe. Az egykori diktátor exhumálása megosztotta a spanyol közvéleményt, de többségben voltak azok, akik helyeselték.

A Madrid mellett található Elesettek Völgye (Valle de los Caídos), a spanyol polgárháború (1936–1939) győzteseinek és veszteseinek szentelt nemzeti emlékhely, amely Franco tábornok rezsimje idején épült.

Forrás: Vatikáni Rádió; Vatican News

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria