A Szentszék továbbra is aggódik amiatt, hogy Afganisztánban megsértik az emberi jogokat

Kitekintő – 2021. augusztus 26., csütörtök | 15:10

A Szentszék továbbra is „nagy figyelemmel és mély aggodalommal” követi az afganisztáni helyzet alakulását, és megújítja Ferenc pápa augusztus 15-i felhívását, amelyben a Szentatya arra szólított fel, hogy imádkozzunk a béke Istenéhez: szűnjön meg a fegyverek zaja és az érdekelt felek a párbeszéd révén, tárgyalóasztalnál találjanak megoldásra.

A felhívást augusztus 24-én megismételte John Putzer prelátus, a Szentszék ENSZ és más genfi nemzetközi szervezetek mellett működő állandó missziójának ügyvivője.

A Vatikán képviselője az Emberi Jogi Tanács 31. rendkívüli ülésén felszólalva minden felet arra buzdított, hogy „ismerjék el és védelmezzék minden személy emberi méltóságának és alapvető jogainak tiszteletben tartását, beleértve az élethez való jogot, a vallásszabadságot, a szabad mozgás és a békés gyülekezés jogát”. A prelátus hozzátette:

Ebben a kritikus időszakban létfontosságú, hogy a nemzetközi szolidaritás szellemében támogassuk a humanitárius erőfeszítések sikerét és biztonságát az országban, hogy ne semmisüljenek meg a haladás eddig elért eredményei, különösen az egészségügy és az oktatás terén.”

A Szentszék álláspontja szerint az inkluzív, mindenki szempontjait figyelembe vevő párbeszéd jelenti a leghatékonyabb eszközt a béke céljának eléréséhez. John Putzer prelátus, szentszéki ENSZ-ügyvivő végül felhívást intézett az egész nemzetközi közösséghez, hogy

a nyilatkozatokat váltsák tettekre, befogadva a menekülteket az emberi testvériség szellemében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria