A szinodális folyamat egy új korszak kezdete lehet – A jeruzsálemi pátriárka lelkipásztori levele

Kitekintő – 2021. október 26., kedd | 15:30

Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi pátriárka arra buzdítja a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus plébánosait, hogy váljanak a szinodális folyamat főszereplőivé, biztosítva ezáltal a helyi egyházi közösségek aktív részvételét is, Ferenc pápa kérésének megfelelően.

A szinodalitás témájának szentelt püspöki szinódus előzetes egyházmegyei szakasza hivatalosan október 30-án kezdődik Jeruzsálemben. A megnyitó szertartás a patriarkátus négy különböző helyszínén zajlik majd: Galileában, Palesztinában, Jordániában és Cipruson. Korábban Pierbattista Pizzaballa bíboros lelkipásztori levelet küldött a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus papjainak, szerzeteseinek és híveinek, összefoglalva a szinodális folyamatra vonatkozó iránymutatásait.

A jeruzsálemi pátriárka kifejti, hogy az „Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés” téma egyértelműen kifejezi Ferenc pápa szándékát, vagyis azt, hogy a szinodális folyamat gyümölcse legyen az Egyház tagjainak jelentőségteljesebb részvétele az Egyház életében. Az előkészítő dokumentum szavait idézve Pizzaballa bíboros emlékeztet arra, hogy a szinodális folyamat célja nem további dokumentumok készítése, hanem „új álmok elhintése, új elképzelések és javaslatok megfogalmazása,

a bizalom és remény felkeltése, az egymástól való tanulás és az elméket, szíveket megvilágosító találékonyság elősegítése, ami erőt ad az embereknek, és melegséggel tölti el szívüket”.

Lelkipásztori levelében Pierbattista Pizzaballa arra hívja a papokat és plébánosokat, hogy segítsék és támogassák Ferenc pápa kérését, megvalósítva az egyházi közösségek részvételét a szinodális folyamatban. Részvételre buzdítja a híveket – nőket, férfiakat, a plébániákat, a szemlélődő szerzetesrendeket, a szemináriumokat, a fiatalokat, a lelkiségi mozgalmakat, az egyesületeket, a migránsokat és a külföldi vendégmunkásokat – is. „Mindenki, aki úgy érzi, hogy van mondanivalója, azt ki kell mondania”, legyen szó hálaadásról vagy félreértésről, bátorításról vagy a reményekről, csalódásokról vagy a jövővel kapcsolatos elvárásokról és elképzelésekről – fogalmaz lelkipásztori levelében a jeruzsálemi pátriárka. Mindamellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a szinódusi folyamat ne csak a problémák megbeszélésének helyszíne legyen, az nem hozna komolyabb eredményeket. A munkafolyamatnak az „Isten igéje által megvilágított útnak kell lennie”, amelyből élet fakad.

Ennek érdekében a pátriárka, a két emmauszi tanítvány példájára hivatkozva, a következőket javasolja: fontos, hogy a hívek ellátogassanak azokra a helyszínekre, ahol Krisztus megjelent. Ez nagy szerepet játszik a nehézségekről, problémákról való megnyilatkozásban, és segít abban, hogy a személyes tapasztalatokat kapcsolatba hozzuk a Szentírással egy új perspektívából való szemlélődés érdekében.

A legfontosabb, hogy találkozzunk egymással, meghallgassuk egymást, és hogy ezt a folyamatot Isten igéje világítsa meg annak érdekében, hogy ne csak emberi szavakról legyen szó.

Pierbattista Pizzaballa bíboros szerint alapvetően fontos, hogy a különböző környezetben élő emberek találkozzanak egymással és tanulni tudjanak egymás tapasztalataiból. Ezek a találkozások hasznosabbak lehetnek, mint az elméleti értekezések és beszédek.

A jeruzsálemi pátriráka lelkipásztori levelének végén kiemeli, hogy „drámai változásokra, változtatásokra vagy rendkívüli gyümölcsökre” nem lehet azonnal számítani. A változás, az igazi gyümölcsök hosszú időn keresztül érnek be, és csak akkor, ha előtte megdolgoztunk értük. A szinodális folyamat nagyon nagy előrelépést jelenthet, ha egy olyan új korszak kezdetévé lesz, amelyben Jézus személyében megvalósul egy egységes közösség, és ennek részesei lehetünk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria