A teremtett világ iránti felelősséget állítják a középpontba a katolikus iskolák hetén Írországban

Kitekintő – 2020. január 25., szombat | 13:00

Idén január 26. és február 2. között tartják Írországban a katolikus iskolák hetét, amelynek témája: „Katolikus iskolák: éljünk harmóniában Isten teremtett világával”. A hét során arra ösztönzik a családokat, a plébániai és iskolai közösségeket, hogy ünnepeljék együtt a katolikus iskolákat és értékeljék azok hozzájárulását a közjóhoz.

P. Paul Connel, az ír püspöki konferencia nevelési tanácsának titkára a kezdeményezés kapcsán hangsúlyozta: az idei téma arra buzdít, hogy ráébredjünk, mindannyian felelősséggel tartozunk a Föld iránt, és nemcsak saját jövőnkért, hanem Isten minden teremtménye jövőjéért felelősek vagyunk.

Ferenc pápa 2015-ben adta ki Laudato si’ kezdetű enciklikáját, 2017-ben az ír katolikus iskolák hete ezzel foglalkozott. Idén ismét az enciklika üzeneteit állítják előtérbe.

„A Laudato si’ kezdetű enciklikában a pápa felszólít, hogy vizsgáljuk felül életstílusunkat. Igazságosságot és egyenlőséget kér, mivel világosan látszik, hogy a klímaváltozás hatalmas szenvedést okoz, különösen a világ legszegényebb lakóinak. A katolikus iskolák hete kezdeményezés reménye az, hogy felismerjük, milyen erősek vagyunk, és hogy a legkisebb változtatás is milyen nagy hatást eredményezhet” – mutatott rá P. Paul Connell.

A katolikus iskolák hete öt tanítási napjára az ír püspöki konferencia egy-egy speciális témát is meghirdetett. A hétfői téma: „Éljünk harmóniában Istennel”; a keddi: „Éljünk harmóniában szomszédainkkal”; a szerdai: „Éljünk harmóniában minden nemzedékkel”; a csütörtöki: „Éljünk harmóniában a Földdel”; a pénteki: „Éljünk harmóniában a katolikus iskolánkban”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: CatholicNews.ie

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria