A tokiói főegyházmegyében szeptember 12-ig felfüggesztik a nyilvános miséket

Kitekintő – 2021. augusztus 25., szerda | 17:08

Augusztus második hetében Japánban naponta átlagosan több mint tizenhatezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezért a kormány úgy döntött, hogy szeptember 12-ig Tokióban, Kanagawa, Csiba, Szaitama, Oszaka és Okinawa városokban meghosszabbítja a rendkívüli állapotot, amely augusztus 31-én ért volna véget.

Az ázsiai katolikus hírügynökség, az UCA News tájékoztatása szerint a fertőzések feltartóztathatatlan terjedésével szembesülve augusztus 14-én Tarcisio Isao Kikucsi tokiói érsek is bejelentette, hogy szeptember 12-ig felfüggesztik a nyilvános szentmiséket a tokiói főegyházmegyében. Az augusztus 16-án életbe lépett intézkedések előírják a nyilvános istentiszteletek négy hétre történő felfüggesztését. A szertartások a kolostorokban és vallási intézetményekben csak a közösség tagjainak részvételével engedélyezhetők.

Elhalálozás esetén az előírásoknak megfelelően az elhunytat el kell hamvasztani, majd a temetési szertartásra egy későbbi időpontban kerül sor. A felfüggesztés idején a vasárnapi és a hétköznapi szentmiséket élőben közvetítik a japán főváros Szűz Mária-székesegyházának YouTube-csatornáján keresztül. A döntést arról, hogy szükség van-e vagy sem a továbbiakban ezekre a rendelkezésekre, szeptember 5-én, vagy még korábban jelentik be – nyilatkozta a tokiói érsek.

Japán 126 milliós lakosságának idáig több mint a fele kapta meg a vakcina első adagját, és kevesebb, mint 40 százaléka már mindkét dózist. Az Our World in Data című online tudományos publikáció szerint Japánban 1,15 millió koronavírusos esetet és 15 423 halálesetet regisztráltak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria