A Vatikán arra kéri a püspöki konferenciák elnökeit, találkozzanak a visszaélések áldozataival

Kitekintő – 2018. december 20., csütörtök | 9:08

Február 21. és 24. között rendezik meg a Vatikánban a kiskorúak védelmével foglalkozó találkozót. A szervezőbizottság ennek előkészületeként levélben buzdítja a helyi püspöki konferenciák elnökeit, hogy találkozzanak az országaikban papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival.

Ferenc pápa a chilei püspökökkel beszél a visszaélési ügyekről

A szentszéki sajtóközpont december 18-án kiadott közleménye arról tájékoztat, hogy a Szentszék azt kéri a februári találkozóra meghívott püspököktől, kövessék Ferenc pápa példáját, és még a római csúcs előtt találkozzanak a visszaélések áldozataival.

„És így ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi” (1Kor 12,26) – Ferenc pápa ezekkel a szavakkal kezdte levelét Isten népéhez 2018 augusztusában, válaszolva a visszaélési botrányra, amellyel az Egyháznak szembe kellett néznie. A papok által elkövetett visszaéléseket elszenvedők tovább sérültek, amikor elhanyagoltuk és magukra hagytuk őket, a legkisebbeket. Ha a múltban a mulasztás válhatott válaszadási formává, ma azt akarjuk, hogy a szolidaritás váljon – a szó legnagyobb követelményeket támasztó és legmélyebb értelmében – a mai és jövőbeli történelmünk alakítási módjává. Megértő és közös válasz hiányában nem tudjuk begyógyítani az áldozatok sebeit, de magának az Egyháznak a hitelessége is veszélybe kerül az egész világon.

Az első lépés az igazság, a megtörtént dolgok elismerése. Ezért valamennyi püspöki konferencia elnökét arra buzdítják, hogy saját országukban keressék föl a klérus részéről elkövetett szexuális visszaélések áldozatait. Tegyék meg ezt még a római találkozó előtt, hogy valóban átlássák, milyen szenvedést kellett átélniük. Ezek a személyes találkozások konkrét biztosítékot jelentenek arra, hogy a római összejövetelen az áldozatokra összpontosítsanak. Ezeket a találkozásokat jellemezze a szolidaritás, az alázat és a bűnbánat szelleme.

A levélben egy kérdőív is található, amelynek kitöltése a találkozó előkészítését segíti. A dokumentum a pápa nevében köszönetet mond a résztvevőknek a találkozó előkészítésének támogatásáért. „A Szentatya meggyőződése, hogy a kollegiális együttműködésen keresztül szembenézhetünk az Egyház előtt álló kihívásokkal. De ezt a kihívást mindenkinek föl kell ismernie, a szolidaritás, az alázat és a bűnbánat szellemében, hogy helyrehozzák az okozott kárt, osztozzanak az átláthatóság iránti közös elkötelezettségben, felszólítva mindenkit az Egyházban arra, hogy vállalja felelősségét.” A válaszokat legkésőbb január 15-ig várják.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria