A vatikáni atlétikai egyesületet felvette tagjai közé a Nemzetközi Padel Szövetség

Kitekintő – 2022. május 5., csütörtök | 10:30

Az Athletica Vaticana hivatalosan csatlakozott a Nemzetközi Padel Szövetséghez – ebből az alkalomból április 29-én tartottak ünnepélyes szertartást az Olasz Nemzeti Olimpiai Szövetség dísztermében. A teniszhez hasonló sportág gyakorlásával a szentszéki sportegyesület célja a közösségi sportélmény, a befogadás és a szolidaritás biztosítása a rászorulók körében.

A Szentszék első sportegyesülete, az Athletica Vaticana a Kultúra Pápai Tanácsa alá rendelve működik kánonjogi személyiségként, vatikánvárosi székhellyel. Már tagja a Nemzetközi Kerékpár Uniónak és a Taekwondo Világszövetségnek, míg az Atlétika Világszövetségbe most tervezik a csatlakozást könnyűatlétikában.

Az Atletica Vaticana három éve kezdte meg működését férfi és női sportban. Vatikáni állampolgárok és alkalmazottak, valamint közvetlen hozzátartozóik alkotják a sportegyesületet, figyelembe véve a vatikáni állam sajátosságát és korlátozott területi adottságait. A Nemzetközi Padel Szövetség elismerésével elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a padeljátékot közösségi sportélményként terjessze, és a szolgálat, az ingyenesség, az amatőr sport, a befogadás és a szolidaritás értékeit figyelemmel tartva segítse a rászorulókat. Azért választotta a padelt a vatikáni sportegyesület, mert ez a játék nagyon kedvelt vatikáni körökben is, és képes arra, hogy hidat építsen különböző kultúrák és vallások között. A testvéri párbeszéd alapvető alkotóeleme a vatikáni atlétikai csapatnak, erre tanít Ferenc pápa is Fratelli tutti kezdetű enciklikájával.

A padel (a spanyol pádel, illetve az angol paddle szóból, jelentése: lapát, evező) teniszhez és a fallabdához hasonló labdajáték. Párok játsszák egymással szemben egy 10x20 méteres „mini teniszpályán”, speciálisan a sportág számára kifejlesztett padelütővel és labdával. A küzdőteret üvegfal és részben kerítés veszi körül, a két térfelet pedig háló választja el, épp úgy, mint a teniszben. A játékszabályok megegyeznek a teniszével, annyi kiegészítéssel, hogy az oldalsó és a hátsó falat is be lehet vonni a játékba, a falról visszapattanó labdának is van szerepe a játékban.

Jelenleg több mint 18 millióan padeleznek a világ több mint 90 országában, a padelpályák száma évente több mint 20%-kal növekszik. A sport spanyol nyelvterületen indult el, majd Franciaországban, Belgiumban, Svédországban, Finnországban és Portugáliában is óriási növekedésnek indult – olvasható a Magyar Padel Szövetség honlapján.

Olaszországban 2020-tól kezdve egyre több pályát nyitottak, 2021 végére már több mint 1760 helyen, több mint 4430 pálya működött. Az elsőt Vicenza közelében hozták létre még 1991-ben. A legtöbb padelpálya a főváros körül, Lazio tartományban található, de a nagyvárosok, mint Milano, Firenze, Nápoly és Palermo is egyre több pályát építenek. A padeljáték kedvelőit és gyakorlóit jelenleg félmillióra becsülik a hatvanmillió lakosú Olaszországban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: International Padel Federation

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria