A vatikáni Bambino Gesù gyermekkórház új missziót indít Jordániában, a keraki kórházban

Kitekintő – 2024. július 9., kedd | 10:47

Alig ért véget a vatikáni kórház gyermekek és serdülők számára szervezett neuropszichiátriai missziója, amely 45 beteg vizsgálatát és két helyi terapeuta képzését tette lehetővé a komboniánus misszionárius nővérek által vezetett jordániai egészségügyi intézményben; július 9-től új misszió indul: neurorehabilitációs szakértői csapat nyújt támogatást a közel-keleti kórházban.

A Vatikán által fenntartott római Bambino Gesù gyermekkórház a közelmúltban, június 20. és 28. között neuropszichiátriai missziót végzett a komboniánus misszionárius nővérek által vezetett keraki olasz kórházban. Alig pár nap kihagyással új missziót indítanak a neurorehabilitáció terén. Ezt a hírt a Bambino Gesù kórház elnöke, Tiziano Onesti jelentette be a jordániai kórházzal folytatott videokonferencia keretében. A keraki kórházzal 2013-ban indult el az együttműködés. A vatikáni kórház vezetője elmondta, hogy július 9. és 15. között szakmai csoport fog segíteni a keraki kórházban. Arról is biztosította a jordániai kórházat, hogy a projekt folytatódni fog, és szervezettebb képzési programmal és a távorvoslás alkalmazásával bővül.

A júniusban véget ért misszió során Fabio Quarin és Giovanni Valeri gyermek- és serdülőkori neuropszichiátriával foglalkozó orvosok voltak jelen a Gyermek Jézus kórház részéről a jordániai kórházban. 45 beteget vizsgáltak meg, közülük harmincat ellenőriztek, mert a korábbi missziók során már kezelték őket, és képzést is adtak két helyi terapeutának. „Amit a Bambino Gesù kórház a keraki misszióival tesz, az nem pusztán egy csepp a tengerben, sokkal több annál. A családok akár 300-400 kilométert is utaznak egy konzultáció miatt, mert itt olyan segítséget kapnak, amit máshol nem” – mondta Adele Brambilla nővér és Alessandra Fumagalli nővér a vatikáni kórház elnökével folytatott videokonferencia során.

A szentszéki kórház egészségügyi igazgatója, Massimiliano Raponi és a nemzetközi kapcsolatok vezetője, Sandro Cristaldi, valamint Giovanni Valeri, az autizmus spektrumzavarok terület vezetője röviden ismertették azt a három kritériumot, amelyek a jordániai projekt alapját jelentik. Az első, hogy családközpontú beavatkozás történik, hiszen Kerakban „az egyetlen erőforrás valójában a család”; a második kritérium, hogy a beavatkozás a közösségi erőforrásokon alapul; a harmadik, hogy a beavatkozás célja „a tudás és a bevált gyakorlatok átadása (kapacitásépítés) mind a szülőknek, mind a helyi terapeutáknak”.

A júniusi missziót az Alessandro Parini Egyesület támogatta, amely a nehézségekkel küzdők képzési és fejlesztési projektjeit érintő kezdeményezéseket segít. Az egyesület egy fiatal ügyvéd emlékére született, aki tragikus halált szenvedett egy tel-avivi támadásban. A két kórház közötti együttműködés támogatásának „célja egészségügyi segítségnyújtás a helyi közösségeknek és a gyermekek ellátásához szükséges kompetenciák fejlesztése” – hangsúlyozta Enzo Parini, az egyesület elnöke.

A Komboniánus Missziós Nővérek Intézete 1939 óta vezeti a keraki olasz kórházat, négy évvel az alapítás után vették át. A komboniánus nővérek elkötelezettek amellett, hogy a vallásközi párbeszéd és a mindenki felé való nyitottság jeleként legyenek jelen, bevonva a keresztény és muszlim munkatársakat a betegek fogadásába és gondozásába, különös tekintettel a legszegényebbekre és a leginkább kirekesztettekre. A fővárostól, Ammántól mintegy 140 kilométerre fekvő Kerak tartomány számos menekültet fogadott be, mindenekelőtt szíriaiakat. Becslések szerint 2011 óta Jordánia több mint egymillió szíriait és irakit fogadott be.

2013-ban, amikor  a vatikáni Bambino Gesù kórházzal való együttműködés elkezdődött, rádióban közzétett felhívással jelentették be az olasz szakemberek érkezését, ami lehetőséget kínált ingyenes gyermekneuropszichiátriai és -neurorehabilitációs konzultációra. 150 család azonnal kapcsolatba lépett velük. Azóta több mint 800 gyermeket kezeltek, és közel 2300 vizsgálatot végeztek. Közreműködtek továbbá a helyi terapeuták képzésében és egy szülői képzési program kidolgozásában is, amelynek célja a szülők támogatása gyermekeik viselkedési módozatainak kezelésében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria