A világjárvány idején az indiai egyház 11 millió nélkülöző és kiszolgáltatott embernek segített

Kitekintő – 2020. június 16., kedd | 12:20

A koronavírus-járvány idején a katolikus egyház Indiában legalább 11 millió nélkülöző, kiszolgáltatott emberhez jutott el, és tudott segítséget nyújtani a március 25-én kezdődött és a helyenként jelenleg is érvényben lévő vesztegzár alatt.

Az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCI) jelentése az indiai Karitász adatai alapján rámutatott, hogy a helyi keresztények reakciója rendkívül áldozatkész és odaadó volt, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy az ország össznépességének mindössze 2,5%-át teszik ki. Ahogy azt a vatikáni Fides hírügynökség is megírta, a keresztény közösség munkájának jelentőségét egy nemrégiben megrendezett csúcstalálkozón értékelték ki, melyen az egyházmegyék helynökei és a társadalmi fejlődés fórumának vezetői mellett jelen volt Oswald Gracias bíboros, a püspöki konferencia elnöke, valamint Sebastian Kallupura érsek, az indiai Karitász elnöke.

A találkozón elhangzott, hogy a migránsok 95,2%-a elvesztette munkáját és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javait az országban. Ezt támasztja alá a Karitász felmérése a világjárvány által leginkább sújtott 18 indiai államban.

„A munkások, a migránsok és a szegények szenvedik meg leginkább a lezárásokat, amelyekkel a kormány Indiában meg akarja fékezni a vírust” – nyilatkozta a Fides hírügynökségnek P. Jaison Vadassery, az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia (CCBI) Migrációs Bizottságának elnöke.

Az emberek ezreit érintő váratlan humanitárius szükségállapotban a plébániák, a szerzetesrendek, az egyházak és a keresztény közösségekhez kapcsolódó civil szervezetek is megmozdultak. A mumbai érsekséghez tartozó 124 plébánia mindegyikén élelmet osztottak a leginkább rászorulóknak, akik a koronavírus-járvány miatt nélkülöznek, vagy az Amphan ciklon károsultjaivá váltak (május 20-én érte el Indiát a ciklon 160 km/h sebességű széllökésekkel, emiatt több mint 3 millió embert evakuáltak, a mentést viszont nagyban nehezítette a koronavírus-járvány – a szerk.). Becslések szerint legkevesebb 7 ezer embert látnak el étellel naponta kétszer.

A társadalmi cselekvésért felelős Mumbai Érseki Központ a vele együttműködő szervezetek révén több mint 32 ezer USA dollár értékű adományt gyűjtött össze idősek, szegények, betegek, nomád törzsek, migránsok, utcagyerekek, fedél nélküliek és más, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek javára, melyet aztán el is juttattak hozzájuk. A mumbai főegyházmegyében található Xavéri Szent Ferenc Egyetem, valamint más oktatási intézmények is rendelkezésre bocsátották épületeiket krízisközpont gyanánt.

A járvány idején elrendelt vesztegzár március 25-én kezdődött. A közlekedés és a szolgáltatások június 8-tól fokozatosan újraindultak, ugyanakkor bizonyos „lezárt területeket” június 30-ig nem nyitnak meg. Több millió munkavállaló lett elzárva India különböző pontjain munka, élelem és menedék nélkül.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Caritas India

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria