A westminsteri Igazságosság és Béke Bizottsága elítéli Ciszjordánia egyes részeinek bekebelezését

Kitekintő – 2020. június 29., hétfő | 13:08

Izrael július elsejére tűzte ki Ciszjordánia egyes palesztin területeinek egyoldalú annektálását. Ezzel kapcsolatban a westminsteri Igazságosság és Béke Bizottsága a szentföldi népek oldalán foglalt állást a kérdésben.

A Bizottság arra hívja Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot és az eddig megszületett ENSZ-határozatokat, és vessék el ezt a megfontolatlan tervet az igazságosság és a béke nevében. „Miután a Szentföld keresztény egyházi vezetői, az angliai és walesi püspöki konferencia, Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, valamint a canterburyi anglikán érsek elítélte a döntést, a westminsteri Igazságosság és Béke Bizottsága is csatlakozik a tiltakozáshoz. A nagy-britanniai zsidó közösség vezetői is aggodalmuknak adtak hangot az izraeli döntés kapcsán.

A westminsteri Igazságosság és Béke Bizottsága közleményében megfogalmazottak szerint a terület bekebelezése tönkreteszi egy tárgyalás útján létrejövő béke megteremtésének lehetőségét, és tovább korlátozza annak az esélyét, hogy létrejöjjön egy palesztin állam. Valószínű, hogy növekedni fog az erőszak, valamint hogy a palesztinok élete tovább romlik, akik már eddig is szenvedtek az izraeli megszállás miatt. A döntés tehát nem fogja javítani Izrael helyzetét a világban.

António Guterres ENSZ-főtitkár kedden szintén elítélte Izrael döntését: nemcsak a nemzetközi jogot sértené, de a térség destabilizációjához is vezetne. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyalt a közel-keleti helyzetről. Izrael a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia közel 30 százalékára tervezi „kiterjeszteni szuverenitását” összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A palesztinok és az arab országok is elutasítják a javaslatot. Az Izraelben létrejött nagykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu július 1-jén kezdheti meg az annexió előkészítését az Egyesült Államokkal egyeztetve.

Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háború során foglalta el Ciszjordániát, ahol azóta több tucat zsidó telep épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a területeket a nemzetközi jog nem ismeri el Izrael részeként, a telepeket pedig a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része. A tervezett kétállami megoldás értelmében a leendő palesztin állam az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia és a Gázai övezet területén jönne létre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News/ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria