Akik hisznek az igazság létezésében – Véget ért a 40. Rimini Meeting

Kitekintő – 2019. augusztus 26., hétfő | 17:20

Negyvenedik alkalommal rendezték meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. A befejező napról, augusztus 24-ről szóló beszámolóját olvashatják.

A kiállítások mellett a találkozó érdekes részei a standok, ahol karitatív, egészségügyi egyesületek, szerzetesrendek, vallásos kezdeményezések, gasztronómiai, turisztikai cégek egyaránt bemutatkoznak. Interaktív standja volt a környezettudatos energiafelhasználásnak és a műanyagpalackok újrahasznosításának.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus képviselői is jelen voltak a találkozón. A stand nyolcfős csapatának tapasztalata szerint sok lelkes érdeklődő örömmel fogadta a meghívást Budapestre, jövő őszre.

Az utóbbi években a nagy előadásokról átkerült a hangsúly a kisebb programokra, amelyeknek az aréna nevet adták. Kerekasztal-beszélgetéseket, találkozókat rendeznek számos témában, mint az egészségügy, az oktatás, a munka, a szubszidiaritás vagy a nagyvárosok élhetősége.

Nagyobb standja és beszélgetésre is alkalmas tere volt a Comunione e Liberazione (CL) papi közösségének, a Borromeo Szent Károly Fraternitásnak. A testvérület papjai és kispapjai minden évben egy mottóval készülnek, amivel megszólítják az embereket. Az idei a búza és a konkoly volt, mindenkit szembesítve a kérdéssel, hogy minek tartja magát, életadó búzának vagy az életenergiákat elvevő konkolynak.

Európa a felfedezendő értékek és az új kihívások közepette, amelyekkel szembesülnie kell – e téma kapcsán David Maria Sassoli, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke hangsúlyozta: „Európa olyan erők nyomása alatt halad előre, amelyeket irányítanunk kell, hogy fenntartsuk a közös otthont, ahol történelmünk és értékeink vannak, amelyekért sok áldozatot hoztunk. Ahogy a pápa mondta, azon kell fáradoznunk, hogy emberibbé tegyük a globalizációs folyamatokat, amelyek sürgetőek és kívülről is ösztönzést kapnak. Manapság az általános szegénység minket is érint; a szolidaritás, az egyenlőség, az igazságosság megvalósulása értékeink próbája – tette hozzá az elnök. – Ismét a katolikusok feladata újjáépíteni vagy új alapokra helyezni Európát. Egy, még ha a társadalomban kisebbségben is lévő, de egységes katolicizmusnak lehetősége lesz visszaadni a reményt – mondta. – A nagy kihívás Európa számára: a félelmet szolidaritássá változtatni. Ha sikerül megőriznünk a szabadság terét Európában – hangsúlyozta David Maria Sassoli –, akkor elmondhatjuk majd, hogy a katolicizmus jó munkát végzett.”

Zárszavában Bernard Scholz így fogalmazott: „Európában mindannyian az alapvető értékek őrzői vagyunk, nem csak az intézmények. Ennek hangsúlyozása és a vita provokálása a Rimini Meeting feladata, de mindenki felelőssége is.”

A Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából az olasz űrhajós, Paolo Nespoli volt újra a Meeting vendége, aki összesen 313 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Elmondta: „A kíváncsiság és a szenvedély vitte az embert a Holdra, de a világűr felfedezésének célja, hogy jobb legyen világ. A szenvedély az a belső motor, amely erőt és kitartást ad, hogy valaki odaadja magát arra, amit szeret.”

Roberto Battiston, az olasz űrügynökség volt elnöke hozzátette: „A szenvedély a kíváncsiság lánya, ez utóbbi mozgatja az embert, és arra készteti, hogy egy meghatározott célnak szentelje magát. De vigyáznia kell, hogy a nevelést ne hagyja figyelmen kívül, mert csak a helyesen nevelt kíváncsiság válik szenvedéllyé.”

Elektromos cigaretta: kevésbé káros, vagy csak megváltozott a kockázat? Tudományos kutatás, vagy ez is álhír? Az egész világon, de különösen Olaszországban nagy gond a dohányzás és az abból fakadó betegségek, illetve a magas halálozási arány. Ebben a témában beszélgettek szakemberek az egészségügy arénában. Elmondták: Sokak szerint a megoldás az e-cigaretta, melynek segítségével a nikotinbevitel égéstermék nélkül történik, de valójában nincs kockázatmentes dohányzás. Ez függőség, amelynek gyógyításához fontos a betegségtudat, és hogy az illető meg akarjon gyógyulni.

A találkozó utolsó rendezvénye egy pódiumbeszélgetés volt, 40 év Meeting címmel – az évforduló és Salvatore Abbruzzese azonos című könyvének megjelenése alkalmából. A szervezők nem ünnepeltetni akarták magukat, hanem a jövő felé is tekintve tudományosan reflektálni arra, hogy a Meeting hosszú életű és a külső visszajelzések alapján is egyedülálló rendezvény.

A kötet szerzője vallásszociológus, aki ilyen szempontból elemzi a Meetinget mint jelenséget, és – ahogy fogalmazott – „próbálta megfejteni a titkát”. „A név találkozást jelent, ami nem egyszerűen párbeszéd, hanem valami több. Nem dialógus, amiből sokféle van, ami többnyire különböző gondolatok és álláspontok ütköztetése, hanem emberek és különböző élettörténetek találkozása.

Ide olyan emberek jönnek, akiket egyesít az, hogy mindannyian hisznek az igazság létezésében. A találkozó ellenpontként született a dolgok jelentésének tagadásával szemben. Amikor a lényeget általában nem létezőnek nyilvánították, itt jelen volt és jelen van ma is a létezés jelentésének, értelmének a keresése. Nem antimodernista, de elítéli a modern gondolkodás azon állítását, hogy megoldotta a dolgok értelmének kérdését.

Magával ragadó, amit itt, a Meetingen az önkéntesek évről évre megmutatnak. Az ingyenesség, az magadat odaadni egy ideálért, nyitott ajtó a Végtelenre” – fogalmazott a szociológus.

A kérdésre, hogy milyen lesz a Meeting a következő tíz évben, Salvatore Abbruzzese kifejtette: „Nehéz megmondani, mert a reaktivitás idejét éljük, jólét és szabadság van, de egy traumatizált kor ez, mert sok minden rohamosan megváltozott, összeomlott, megszűntek a garanciák, a biztonság, ami sokakban aggodalmat vált ki.” A szerző annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a következő tíz évben a Meeting az újrakezdés helye vagy egyik helye lesz…

Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke hangsúlyozta: nem tudja milyen lesz a jövő, hiszen az elmúlt negyven évben is sok minden „tervezetlenül” történt, a valóság provokációira válaszoltak. „Akik vagyunk, ahogyan a valóságot megéljük, továbbadódik, megsokszorozódik a világban – fogalmazott. – A Meeting segít elviselni mindazt, amit nem tudunk legyőzni, az összes ellentmondással együtt. De helyt tudunk állni. Az önkéntesek lelkes és ingyenes munkája nyitott ajtó a Végtelenre. Ez az élet nagy kérdése, hogy létezik-e ajtó a Végtelenre. Végtelen nélkül, Más nélkül, mint akik mi vagyunk, nem lehet kitartani az életben.

Guarnieri végül kiemelte, hogy „az idei találkozó önazonossága egy a valóságból tanulni akaró tiszta és vágyakozó tekintetből született és fejlődött a hét napjai során”. Hozzátette: a számok tekintetében is növekedés volt tapasztalható az elmúlt évhez képest.

Az elnök asszony bejelentette a jövő évi Rimini Meeting időpontját, amely rendhagyó módon egy nappal rövidebb lesz: augusztus 18-tól 23-ig tart. A mottója így szól: „Privi di meraviglia, restiamo sordi al sublime”; vagyis: „Rácsodálkozás nélkül nem tudjuk észrevenni azt a láthatatlan valóságot, aminek a világ a jele”. Don Giussani idézte egyszer ezt a mondatot, amely Abraham Joshua Heschel lengyel származású ortodox rabbi alábbi gondolatához kapcsolódik: „Isten valóságának bölcsessége iránt az abszolút csodálkozás az, ami a pontosság és a megkülönböztetés a matematikai elvek megértése terén.” (A. J. Heschel, Dio alla ricerca dell’uomo [Az embert kereső Isten], Boria, Torino, 1969.)

Nem veszíthetjük el a csodálkozást a valóságra tekintve, mert egyébként tényleg süketek – szó szerint így szerepel az idézetben – maradunk a fenséges és láthatatlan valóságra, a Transzcendensre, amire a világ utal. Azaz nem tudjuk észrevenni azokat az erős, misztikus és magával ragadó rezdüléseket, amelyek a valóságban rejlenek. Ez az, ami fenséges. „Mi nem akarunk süketek maradni a fenségesre, és továbbra is nyitott ajtó akarunk lenni” – hangsúlyozta Emilia Guarnieri.

A Meeting folytatódik, hiszen minden nap találkozás, a kereszténység egy Találkozás és találkozások, emberi kapcsolatok láncolata. Ehhez segítség lehet a rendezvény honlapja, illetve YouTube-csatornája. Az itt hallottak is segítenek tanulni, hogy mit nézzünk, és képessé válni meglátni, illetve olyan állhatatossággal nézni az istenit, hogy az Ő ajándékaként azzá is váljunk, amit a nevünk jelent.

Fotó: Varga János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria