Aleppó érseke elítélte a török katonai offenzívát Szíriában

Kitekintő – 2019. október 11., péntek | 16:22

Jean-Clément Jeanbart, Aleppó melkita érseke rettenetesnek nevezte az elmúlt két nap történéseit, amelyek ismét ártatlan életeket követeltek.

A humanitárius krízis súlyosbodása és további civil áldozatok lesznek a következményei a török hadsereg és szíriai szövetségeseik támadásának, amelyről az október 9-i, szerda délutáni hírek tájékoztattak.

Az Eufrátesztől keletre, Szíria északkeleti részén zajló hadművelet a kurdok ellenőrzése alatt álló terület ellen zajlik. Jean-Clément Jeanbart érsek a SIR hírügynökségnek kifejezte, attól tart, a támadásnak vérfürdő és az ártatlanok halála lesz a következménye. 

Tegnapi híradások szerint a török előrenyomulás első napja máris gyermekáldozatokat követelt.

A török kormány arra hivatkozott, azért támadja meg a kurd milíciák irányította szír területet, hogy ezáltal egy „biztonsági zónát” hozzon létre. Jean-Clément Jeanbart, Aleppó melkita érseke rámutatott, habár Törökország ezt „Béke forrása“ hadműveletnek nevezi, ennek ellenére nem más, mint további erőszak forrása, amelyből már eddig is éppen elég volt.

Azzal kapcsolatban, hogy a török elnök szerint ezzel megakadályozzák, hogy egy „terrorfolyosó“ jöhessen létre, Jeanbart érsek elmondta, aggasztónak látja a helyzetet, mert ezzel éppenhogy egy területen kívüli sziget jön létre egy nemzet területén belül. A negyven kilométer széles biztonsági zóna a Szíria és Törökország közti határ teljes hosszában húzódna. Amellett, tette hozzá Aleppó érseke, Szíria egyik nyersanyagokban leggazdagabb területéről van szó, ahol víz, olaj, gáz és termékeny földek találhatók.

Törökország át akar telepíteni saját területéről mintegy kétmillió szíriai menekültet az újonnan kialakított biztonsági zónába – ez Jean-Clément Jeanbart érsek szerint „demográfiai földrengéssel“ fenyeget. A kurdok elűzése otthonaikból, földjükről súlyos belső feszültségeknek ágyaz meg. Ezt embertelennek tartja a melkita érsek, aki szerint még mindig lehetséges a vitatott kérdések más módon való rendezése.

Az érsek szerint a katonai megoldás, amelyet a török vezetés választott, számtalan ártatlan áldozat halálához vezet, a kurdok pedig nem fogják megadni magukat, hanem harcolnak a végsőkig. 

„Bízom benne, hogy újra lehet még kezdeni a párbeszédet, és békés megoldást találni, olyan kompromisszumot, amely bizonságos megoldást jelent minden érintett számára“ – fejezte ki végezetül Aleppó érseke.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria