Amazóniai szinódus: ismertették a záródokumentumot

Kitekintő – 2019. október 26., szombat | 19:45

Október 25-én, pénteken délután, Ferenc pápa jelenlétében, a 15. kongregációs ülésen olvasták föl a záródokumentumot, majd megválasztották a szinódus utáni tanács tagjait. A pápa bejelentette, hogy a rendőrség megtalálta a két amazóniai szobrot, amelyeket a Santa Maria in Traspontina-templomból loptak el.

Az aulában 182 szinódusi atya vett részt az ülésen, amelyen megválasztották a szinódus utáni tanács 13 tagját, akik négy régiót képviselnek: 4 brazil, 2 bolíviai, 2 kolumbiai, 2 perui, 1 az Antillákról való, 1 venezuelai és végül 1 ecuadori közülük. A választott tagokhoz még hármat nevez majd ki a pápa. A tanácsnak az lesz a feladata, hogy a szinódus útmutatásait végrehajtsa.

Claudio Hummes bíboros, a szinódus főrelátora a szavazást követően felolvasta a záródokumentumot. A szöveg aláhúzza, hogy ökológiai válságot élünk, tehát azonnal cselekednünk kell. Amazónia megőrzése alapvető fontosságú bolygónk egészsége miatt. Az egyház ezzel tisztában van, mint ahogy azzal is, hogy átfogó megtérésre van szükség az átfogó ökológiához. Az egyház meghallja az Amazonas-medence népeinek kiáltását, a föld kiáltását, ami egy és ugyanaz, és egyben nagy remény kifejeződése. A szinódus arra szolgál, hogy egy új egyházi szeretetközösséget hozzon létre Péterrel, és a pápa irányítása alatt.

Szombaton délelőtt a szinódusi atyák újraolvassák a dokumentum szövegét, amit aztán az utolsó, 16. kongregációs ülésen szavaznak meg. A püspöki szinódusok hagyományának megfelelően a pápa minden résztvevőnek pápasága idei érméit ajándékozta, amelyen Amazónia képe látható.

Ferenc pápa pénteken délután felszólalt a szinódusi ülésen. Bejelentette, hogy a rendőrség megtalált két amazóniai szobrot, amelyek állapotos nőket ábrázolnak, és amelyeket a Santa Maria in Traspontina-templomból loptak el, majd dobtak a Tiberiszbe. Mint mondta, a szobrokat nem bálványimádási céllal állították ki a Mária-templomban. A szobrokat ellopták és a folyóba hajították. Mint Róma püspöke, személyesen kért bocsánatot mindazoktól, akiket ez a gesztus megsértett.

Vasárnap délelőtt tíz órakor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában ünnepélyes szentmisével zárja le a püspöki szinódust.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria