Angliában július 4-től mutathatnak be nyilvános szentmiséket a templomokban

Kitekintő – 2020. június 27., szombat | 15:02

Az Egyesült Királyságban július 4-től térhetnek vissza a hívek a közösségi liturgikus szertartásokra. A hírt június 23-án jelentette be Boris Johnson miniszterelnök, aki egyben kijelölte az új irányvonalakat a járvány utáni időszakra.

Vincent Nichols bíboros, az angliai és walesi püspöki konferencia elnöke közleményében hangsúlyozta: „Ezt a hírt minden hívő örömmel fogadja Angliában. Köszönet mindazoknak, akik keményen dolgoztak ennek a célkitűzésnek a megvalósításáért. Katolikusként nagyon várjuk, hogy újra közösen ünnepelhessük a szentmisét, miután türelmesen, de vágyakozva vártuk ezt a pillanatot. Megértettük annak a fontosságát, hogy védelmezzük az emberek egészségét a társadalomban.”

A bíboros emlékeztetett, hogy az eucharisztia áll hitünk középpontjában. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a hívek kövessék a kormány által előírt távolságtartási és más szükséges előírásokat az újabb fertőzések kockázatának megelőzéséért. Ennek jegyében a püspöki konferencia részletes iránymutatást dolgozott ki, amelyet minden egyházmegyében és plébánián szétosztanak, hogy mindenki biztonságban részt vehessen a szentmiséket, és megóvja magát és másokat a fertőzés veszélyétől.

„Az elmúlt hónapok az ima új modelljeinek kialakítását eredményezték. Új módokat fedezhettünk fel hitünk gazdagítására és a szükségben levő embertársaink elérésére. E tapasztalat által gazdagodva térhetünk vissza a szentmisékre, amely minden katolikus számára nagy jelentőséggel bír. Ez az »eucharisztikus böjt« növelte a vágyat szívünkben arra, hogy újra összegyűlhessünk és magunkhoz vegyük Krisztus Testét és Vérét az Eucharisztiában. Ez a pillanat nagyon közel van, és ezért hálát adunk Istennek” – zárul Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek nyilatkozata.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria