Assisiben megnyílt a Carlo Acutis-étkezde a szegények és zarándokok számára

Kitekintő – 2022. október 18., kedd | 20:04

A Carlo Acutis boldoggá avatásának második évfordulója alkalmából október 10-én Assisi történelmi belvárosában átadták a Mensa Carlo Acutist, a rászorulókat és zarándokokat fogadó étkezdét, amelyet a helyi főpásztor, Domenico Sorrentino érsek, folignói megyéspüspök a jótékonyság konkrét és látható jelének nevezett.

Carlo Acutis boldoggá avatásakor, 2020-ban Domenico Sorrentino mint az assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadinó-i egyházmegye akkori főpásztora két kezdeményezést indított útjára; az egyik a most megnyílt étkezde, amely a Ferenc pápáról elnevezett befogadó házzal együtt működik majd.

A menza megnyitóján jelen volt Boldog Carlo Acutis édesanyja, Antonia Salzano és édesapja, Andrea Acutis, Cesare Provenzi atya, az Assisi Karitász Alapítvány elnöke, valamint egyházi és közéleti vezetők.

Az étkezde bejárata fölötti táblát Boldog Carlo Acutis szülei leplezték le, míg a szalagot egy assisi férfi, a sokak által ismert Dante Bordoni vágta el, aki rendszeresen jár a karitászközpontba. Ezt követően a helyiségeket Domenico Sorrentino érsek áldotta meg.

Jelenleg mintegy harminc ember kiszolgálására képes a konyha, amely ebédidőben lesz nyitva a rászorulóknak és zarándokoknak. A tervek szerint növelni fogják az étkezde befogadóképességét és szolgáltatásait is.

Domenico Sorrentino köszönetet mondott az olasz karitásznak és mindazoknak, akik hozzájárultak az étkezde megvalósításához. „Ez az assisi jótékony szeretet látható jele. Az Úr és szentjeinek segítsége nélkül mindez nem valósult volna meg, hiszen nem hevült volna fel azoknak szíve, akik lehetővé teszik nekünk, hogy a szeretet útján járjunk” – mondta a megnyitón az érsek.

„Isten az eucharisztián és a szegények sebein keresztül mutatja meg magát nekünk, és képesnek kell lennünk arra, hogy felismerjük őt. Boldog Carlo Acutis Szent Ferenc nyomdokain járva a mesterünk, és mindaz, amit ma átélünk ezzel a megnyitóval, rá emlékeztet bennünket” – fogalmazott Domenico Sorrentino érsek.

Assisiben a Carlo Acutis boldoggá avatásának második évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat október 12-én zárult szentmisével, majd koncerttel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Diocesiassisi.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria