Ászja Bibi Kanadában kap menedéket

Kitekintő – 2019. január 30., szerda | 18:08

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt nyilatkozta, országa menedéket nyújt Ászja Bibinek és családjának. Egy helyi katolikus püspök is megszólalt az ügyben.


Ászja Bibi egy 2010-es képen

Ászja Bibit, a katolikus asszonyt, aki kilenc évet töltött Pakisztánban a halálsoron blaszfémia vádjával, örömmel látják egy kanadai kisvárosban, ahol újra találkozhat két tizenéves lányával és azzal a családdal, akik támogatták és oltalmazták a lányokat Lahorban, amíg édesanyjuk a börtönben várta az újabb és újabb fellebbezésekről való döntéseket.

Egyelőre semmiképpen nem hozzák nyilvánosságra a lányok és a segítő baráti család tartózkodási helyét – mondta egy az ügyben közreműködő kanadai püspök a The Catholic Register kanadai katolikus lapnak. „Ez tényleg élet-halál kérdése. Fennáll a veszélye, hogy itt is felkutatja őt valamelyik iszlám fegyveres csoport.”

A pakisztáni legfelsőbb bíróság január 29-én elutasította a felmentő ítélet elleni fellebbezést, ezért a káromlásért korábban halálra ítélt keresztény édesanya végre elhagyhatja az országot, ahol a szélsőségesek fenyegetése miatt nincs biztonságban az élete. 2018. október 31-én a bíróság már felmentette a káromlás vádja alól Ászja Bibit. A szélsőségesek fellebbeztek a felmentő ítélet ellen, de ezt a legfelsőbb bíróság most elutasította: Aszíf Szájíd Khosza bíró 2019. január 29-én reggel hozta meg a végső ítéletet. A végső ítélet meghozataláig Ászja Bibit védett, titkos helyen rejtették el. Nem volt biztonságban, hiszen az iszlamista csoportok halállal fenyegették, ha elhagyja az országot. Ezekben a nehéz hónapokban mindvégig vele volt férje, Asik Mászih.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság döntésével szinte egy időben Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt nyilatkozta, országa menedékjogot ajánlott Bibinek és férjének, amit a házaspár el is fogadott. Tizennyolc, illetve tizenkilenc éves lányaik már karácsony előtt Kanadába érkeztek – mondta a család jó barátja, Nadím Bhátti a The Catholic Registernek.

Bhátti segített abban, hogy a lányok és az őket nevelő, támogató hattagú család Lahorból eljusson Kanadába. A segítő baráti család maga is veszélybe került az októberi bírósági döntés kihirdetése után.

Az Egyház minden támogatást megad Ászja Bibinek és családjának. A kanadai püspök felhívta a figyelmet arra, hogy ha az asszony és családja új identitást szeretne, és nem kívánják felfedni a nyilvánosság előtt új lakhelyüket, azt a sajtónak meg kell értenie, és meg kell adniuk a családnak ezt a lehetőséget. A főpásztor maga is neve elhallgatását kérte, nehogy az esetleges bérgyilkosok elkezdjék Ászja Bibit és családját keresgélni egyházmegyéje területén.

A bíróság októberi ítélethozatala után a házaspár lányai és a baráti család háromszor költözött Pakisztánon belül, miközben Khádim Husszain Rizvi hívei házról házra jártak, hogy megöljék őket. A pakisztáni rendőrség és biztonsági erők mintegy háromezer embert tartóztattak le, hogy meg tudják védeni Bibit; s az ország légköre olyannyira terhelt és veszélyes volt, hogy azonnali menedéket kellett keresniük decemberben – tájékoztatta Bhátti a The Catholic Registert.

Forrás: The Tablet

Fotó: CNS/Punjab Governor House

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria