Augustus Tolton lehet egyszer majd az első afroamerikai szent

Kitekintő – 2020. június 12., péntek | 17:19

„A jó Gus atya” volt az első afroamerikai egyházmegyés pap az Amerikai Egyesült Államokban. Egy éve, 2019. június 11-én hagyta jóvá Ferenc pápa Augustus Tolton hősies erényeinek elismerését.

1854. április 1-jén született Missouri államban rabszolgaként, egy Brush Creekhez közeli ültetvényen. Kilencéves volt, amikor édesapja beállt az unionista hadseregbe az amerikai polgárháború idején, édesanyja pedig a három gyerekével átszökött Illinois állam területére: átevezett a Mississippi folyón. „John, kisfiam, szabad vagy. Sose felejtsd el az Úr jóságát!” – mondta fiának a túlparton.

Augustus Tolton Quincyben nőtt fel, ahol gyakran ministrált; papi pályára szeretett volna lépni, erre bátorították a ferencesek, akikhez iskolába járt. Azonban származása miatt minden amerikai szeminárium elutasította a jelentkezését. Végül a római Urbanianára (Pontificia Universitas Urbaniana) iratkozott be; 1886. április 24-én, 31 évesen szentelték pappá a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilikában.

Bár azt remélte, hogy afrikai misszióba küldik, Toltonnak vissza kellett térnie Quincybe, majd három ott töltött év után Chicagóba került, ahol a város és a környék afroamerikai közösségeinek lelkipásztoraként szolgált 1889-től haláláig. Ő alapította az első fekete egyházközséget Chicagóban, és az erős rasszizmus és diszkrimináció ellenére a város egyik legnépszerűbb lelkipásztorává vált, a fehér és a fekete hívek körében egyaránt.

Híres volt zenei tehetségéről, harmonikán játszott és szépen énekelt. „Good Father Gus” („a jó Gus atya”) híre ékesszóló szentbeszédei miatt is gyorsan terjedt; a korabeli lapok is megemlítik, milyen gördülékenyen és élvezetes stílusban beszélt.

1897. július 8-án, 43 esztendős korában halt meg; hőgutát kapott a hírhedt chicagói hőhullám idején.

Boldoggáavatási eljárása 2010-ben kezdődött, az iratokat 2014-ben terjesztették a Szentek Ügyeinek Kongregációja elé. Ferenc pápa 2019. június 11-én hagyta jóvá a hősies erényeit elismerő dekrétum közzétételét; ha ügye eljut a szenttéavatásig, ő lesz az első afroamerikai szent.

Forrás: Vatican News; Archdiocese of Chicago

Fotó: Wikimedia

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria