Az albán Simoni bíboros vitte el Ferenc pápa levelét egy olasz börtön lakóinak

Kitekintő – 2019. június 25., kedd | 11:31

A Livorno melletti Gorgona sziget börtönében fogva tartott kilencven rabnak, valamint a húszfős személyzetnek írta a Szentatya a levelet, amelyet a 91 éves Ernest Simoni albán bíboros adott át, aki maga húsz év börtönbüntetést viselt el ártatlanul.

A pápa levele válasz azokra a sorokra, melyeket a foglyok írtak neki. Ebben őszintén elmondták tapasztalataikat, szóltak várva várt szabadulásukról, az átképzésükről és a terveikről, melyek megvalósítását segíti majd a munka méltóságával megszerzett megtakarított pénzük. A pápa arra biztatja őket, hogy továbbra is álljanak egymás mellett, segítsék és vigasztalják egymást. „Tudom, milyen nehéz a helyzetetek – szól a levél együttérzéssel –, éppen ezért tekintsetek előre bizalommal, fogadjátok el a börtönlelkészetek értékes segítségét. Maradjatok nyitottak és befogadóak a nevelő személyzet iránt. Hittel járjátok meg a megújulás benső útját, hagyatkozzatok mindig az irgalomban gazdag Úrra, érezzétek, hogy ő állandóan mellettetek áll, és ezért bízzátok magatokat bátran Szűz Mária anyai oltalmába.”

Ernest Simoni bíboros – aki jelenleg nyugállományban van, és Firenzében él mint a dóm tiszteletbeli kanonokja – június 22-én Didie Okito börtönlelkésszel együtt szentmisét mutatott be az intézményben, amelyen részt vettek a fogvatartottak, a börtön dolgozói és a sziget lakói is. A szertartást követően együtt ebédelt a rabokkal, meghallgatta történeteiket, és mesélt az ő börtönéveiről Albániában. Megjegyezte, hogy a kommunisták börtönéhez képest ez egy ötcsillagos szálloda, de hozzátette, hogy megérti, milyen sokat szenvednek. Arra kérte őket, bízzanak Krisztusban és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ellensúlyozzák az elkövetett rosszat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria