Az amerikai Mark A. Lewis jezsuita szerzetes lett a Pápai Gergely Egyetem új rektora

Kitekintő – 2022. június 16., csütörtök | 13:06

A Ferenc pápa által kinevezett új egyetemi vezető 1959-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. A jezsuita szerzetes korábban sokáig tanított a Pápai Gergely Egyetemen, majd 2017-ben visszatért rektorhelyettesként. A kinevezés szeptember 1-jétől lép életbe.

„A képzést követő évek során Lewis atya számos megbízatást kapott a kutatás, az oktatás és a vezetés területén. E fontos pozíciókban Mark A. Lewis atya gazdag tudományos és vezetési tapasztalatra tett szert, amelyet az elmúlt években nagylelkűen a Pápai Gergely Egyetem szolgálatára használt fel.” Az egyetem jelenlegi rektora, Nuno da Silva Gonçalves SJ így mutatta be utódját, rendtársát az egyetemi közösségnek.

Lewis atya három évig betöltött akadémiai rektorhelyettesi minőségében az oktatói testület pedagógiai képzésében és a minőség fejlesztésében vett részt – tette hozzá a jelenlegi rektor. Végül köszönetet mondott mindenkinek elhivatottságáért és missziós lelkületéért, amelynek az elmúlt hat évben közeli tanúja lehetett, és amely a Pápai Gergely Egyetemet olyan különleges intézménnyé tette az egész Egyház szolgálatában.

Mark Andrew Lewis SJ 1959-ben született Miamiban, Floridában, az Amerikai Egyesült Államokban. 1980-ban lépett be a Jézus Társaságába, és 1991-ben szentelték pappá. A St. Louis Egyetemen filozófiai, a torontói Regis College-ban pedig teológiai diplomát szerzett. 1995-ben doktorált történelemből a Torontói Egyetemen. 1996-tól 2004-ig a Jézus Társasága római történeti intézetében dolgozott, melynek 1998-tól igazgatója volt. Ezekben az években kezdett tanítani a Pápai Gergely Egyetem Egyháztörténeti Karán. 2005-ben visszatért az Amerikai Egyesült Államokba, és a Spring Hill College-ban tanított. 2008-tól 2014-ig a Jézus Társasága New Orleans-i tartományának elöljárója volt. 2017 januárjában tért vissza a Pápai Gergely Egyetemre, az Egyháztörténeti és az Egyházi Kulturális Örökség Kar tanáraként. Számos tanulmánya jelent meg a jezsuita neveléstörténetről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria