Az amerikai püspökök elítélik Trumpot a rendkívüli állapot kihirdetése miatt

Kitekintő – 2019. február 19., kedd | 19:25

Az egyesült államokbeli katolikus püspökök február 19-én kiadott nyilatkozataikban szinte egyöntetűen bírálják Donald Trump elnök intézkedését, amellyel kongresszusi jóváhagyás nélkül finanszírozást biztosíthat a mexikói határra tervezett fal megépítésére.


Donald Trump február 15-én a Fehér Ház kertjében bejelentette, szükségállapotot hirdet, hogy megépíttethesse a falat a mexikói határon, teljesítve választási kampányának egyik fő ígéretét.

Daniel DiNardo bíboros érsek, az amerikai püspöki konferencia elnöke és Joe S. Vásquez püspök, a testület migrációs bizottságának vezetője február 19-én közös nyilatkozatot adtak ki. „Mélységes aggodalmunknak adunk hangot az elnök azon intézkedése miatt, hogy anyagi forrást teremtsen az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ mentén létesítendő fal építésére, megkerülve a Kongresszus egyértelmű szándékát, amely nem hagyja jóvá az építkezés finanszírozását. Ellenezzük ezen források felhasználását a fal építésének folytatására. A fal elsősorban a két baráti ország közötti megosztottság és ellenségeskedés jelképe. Eltökélten kitartunk Ferenc pápa azon iránymutatása mellett, hogy most hidakat kell építeni, nem falakat” – fogalmaznak a közleményben.

A mexikói határ menti egyházmegyék püspökei – kettő kivételével – különnyilatkozatot adtak ki. „A Mexikó és az Egyesült Államok határára érkezők többsége valójában menedékkérő, közülük sokan Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból útnak induló nők és gyermekek, akik az üldöztetés és az erőszak miatt hagyják el szülőföldjüket” – hangsúlyozzák a főpásztorok. Hozzáteszik: „A biztonság felé vezető útjuk során számos veszély leselkedik rájuk. A fal nem védené meg őket e veszélyektől. Ez a fal éppen hogy a drogkartellek, a csempészek és az emberkereskedők áldozataivá tenné őket.” A határ menti térségből Daniel E. Flores, a brownsville-i egyházmegye és Michael Sis, a San Angeló-i egyházmegye főpásztora nem írták alá a nyilatkozatot. A távolabbi egyházmegyék püspökei közül viszont Blase Cupich (Chicago), Sean O’Malley (Boston) és Joseph W. Tobin (Newark) is aláírták.

Dylan Corbett, a Hope Border Alapítvány ügyvezető igazgatója, amely szervezet a jövő héten találkozót rendez a határ menti egyházmegyék püspökeivel és más vallási vezetőkkel a határ melletti El Pasóban, azt mondta: „Az állítólagos rendkívüli helyzet erkölcsi ára országunk számára egyelőre beláthatatlan. Létrehozni a világ egyik legmilitarizáltabb határvidékét délen egyet jelent a szegények, a menedékkérők és a bevándorlók elleni hadüzenettel, és a nemzeti integritásunkban okozott kár helyrehozhatatlan lesz.”

Forrás és fotó: Thetablet.co.uk

Magyar Kurír
(szi)

Kapcsolódó fotógaléria