Az amerikai püspökök a texasi merényletről: Nem tolerálhatjuk a fegyveres erőszakot

Kitekintő – 2017. november 8., szerda | 10:43

„Az élet kultúrája nem tolerálhatja többé a fegyveres erőszak egyetlen formáját sem” – így nyilatkozott Daniel DiNardo bíboros, az USA püspöki konferenciájának elnöke a dél-texasi Sutherland Springs baptista templomában történt lövöldözés kapcsán.

A merényletet a 26 éves Devin Patrick Kelley, az amerikai légierő egykori katonája követte el november 5-én. A lőfegyverrel végrehajtott támadásban huszonhat ember vesztette életét, húszan pedig megsebesültek. Az áldozatok között vannak gyermekek, várandós anyák és a tiszteletes lánya is. „Ez a tragikus és érthetetlen esemény kapcsolódik a tömeggyilkosságok egyre növekvő listájához, amelyek közül néhányat templomokban követnek el, ott imádkozó emberek ellen” – állapította meg DiNardo bíboros. A katolikus közösségek nevében is imáiról biztosította az érintetteket.

Gustavo García-Siller, a merénylet helyszínének közelében levő San Antonio érseke a történtek kapcsán hangsúlyozta: „Az imára összegyűlt gyermekek és idősek ellen elkövetett gonoszság értelmetlen, és sosem érthetjük meg teljességében. A történtek okozta sokk nyomasztó. Nem találhatunk magyarázatot erre a borzalmas tettre, amely egy kis közösség templomában történt.” Az érsek többször is testvéreknek nevezte a baptista híveket, akiket a közeli plébániákon is ismernek, mert közösen munkálkodnak a különböző közösségek közötti béke és kiengesztelődés érdekében. A főpásztor azt kérte az egyházmegyei karitásztól, hogy álljon a sebesültek és az áldozatok családjainak rendelkezésére. Arra buzdított továbbá minden keresztényt, hogy legyenek világosság a sötétségben, és imádkozzanak, hogy a béke uralkodjon a társadalmunkat sújtó erőszak közepette.

Donald Trump amerikai elnök, aki éppen ázsiai körúton van, arról biztosította az állampolgárokat, hogy követi a helyzet alakulását és a nyomozást, hogy kiderítsék a tömeggyilkosság indítékait.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria