Az argentin püspökök tisztes munkalehetőséget kérnek mindenki számára Szent Kajetán ünnepén

Kitekintő – 2022. augusztus 3., szerda | 13:13

„Az, hogy munkalehetőségeket kérünk, azt jelenti, hogy valamennyi munkavállalónak joga van ahhoz, hogy méltósággal élhessen mindennapos fáradozásainak gyümölcséből, kiaknázhassa lehetőségeit és tehetségeit, és így hozzájárulhasson az ország növekedéséhez” – hangsúlyozza az Argentin Püspöki Konferencia üzenete, melyet Szent Kajetán augusztus 7-i ünnepe alkalmából adtak közre.

Az olasz származású Thienei Szent Kajetánt különösen kedvelik egész Dél-Amerikában, s amellett Dél-Európában; a Gondviselés szentjeként tisztelik, „békét, kenyeret és munkát” kérnek tőle.

„Szent Kajetán zarándokaiként mi is a mindennapi kenyérért könyörgünk, amint Jézus is tanította nekünk”, folytatják az argentin püspökök, és rámutatnak, a kenyérhez „minden nappal egyre nehezebb hozzájutni a fojtogató infláció miatt, amely nyomorúságot szül”. A főpásztorok arra szólítanak, gondoljunk „egyre több testvérünkre, akik nap mint nap a szegénykonyhákon ebédelnek; az idősekre, akik nem tudják megvásárolni a gyógyszereiket; a családokra, melyeknek jövedelme egyre inkább elértéktelenedik”. „Az igazságosságért könyörgünk, amikor kenyeret kérünk mindenki számára, amit két keze munkájával keres meg” – írják.

Üzenetükben a püspökök „a testvériség kenyeréért” is felszólalnak, amire nagy szükség van a társadalom megosztottsága miatt, amelynek tagjai nem értik meg, hogy „senki sem üdvözülhet egyedül”; ahol lehetetlennek tűnik közös projekteket megvalósítani, és egyre nő azok száma, akik szegénységtől, sőt nyomortól szenvednek. „Milyen hasznos lenne, ha párbeszédbe bocsátkoznánk, és megosztanánk azoknak az elképzeléseknek és tetteknek a kenyerét, amelyekkel politikai testvériséget lehet építeni; ha először azokra gondolnánk, akik leginkább szenvednek ebben a válságban; ha tisztességes és realista megoldásokat keresnénk, amelyek az embereket kihasználó klientelizmus [magas állami pozíciók osztogatása függőségi viszony kiépítésével – a szerk.] nélkül is működnek!” Rámutatnak: „a politikusoknak minden eddiginél inkább felelősséget kell vállalniuk, túllépve a saját érdekeiken”, csak így tűnhet fel a láthatáron a béke és a „társadalmi barátság”.

Végül arra hívják Isten népét, hogy „egyesüljön az országért mondott imában, hogy felelősen tudjunk reagálni az ezekben a nehéz időkben felmerülő szükségletekre”, s a Lujáni Boldogasszony közbenjárását kérik, hogy „együtt tudjanak tenni azért, hogy minden argentin asztalára jusson mindennap kenyér”.

Az Instituto Nacional de Estadistica y Censos (INDEC), az argentin statisztikai hivatal adatai szerint 2021 második félévében a szegénységi küszöb alatt élő családok száma elérte a népesség 27,9 százalékát. A 31 városi agglomerációban összesen 2 633 905 háztartás, tehát 10 806 414 fő él a szegénységi küszöb alatt.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: stcajetanparish.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria