Az azeri elnök ígéretet tett, hogy megvédi a hegyi-karabahi templomokat és kolostorokat

Kitekintő – 2020. november 19., csütörtök | 14:46

Miután orosz közvetítéssel Örményország és Azerbajdzsán aláírta a legutóbbi hegyi-karabahi konfliktus végét jelentő szerződést, aggodalomra ad okot a régióban található, ám közvetlenül az azeri fennhatóság alá kerülő örmény templomok és kolostorok sorsa.

E félelmek azután kezdtek fokozódni, hogy az Örmény Apostoli Ortodox Egyház székhelyéről, Ecsmiadzinből érkezett hírek szerint meggyalázták és megrongálták a şuşai örmény székesegyházat, miután az azeri hadsereg átvette az irányítást Hegyi-Karabah felett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztény vallási helyek tiszteletben tartását és az azeri fennhatóság alá kerülő területeken folytatott „rendes egyházi élet” védelmét kérte İlham Əliyev azeri elnöktől telefonbeszélgetésük során. Az azeri vezető a maga részéről garantálta Hegyi-Karabah minden templomának és kolostorának védelmét és szabad látogatásuk biztosítását.

Eközben a régióba békefenntartóként küldött orosz katonák a helyi lakosok kérésére katonai helyőrséget hoztak létre a híres Dadivank kolostor (képünkön) közelében, a Kəlbəcəri járásban. Igor Konyasenkov, az orosz honvédelmi minisztérium szóvivője november 16-án úgy fogalmazott: „A békefenntartó erők parancsnoksága felvette a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal, hogy megoldják a közösségeken belüli problémákat.” A kolostor szabad látogatása az orosz békefenntartók közreműködésével biztosítható.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria