Az Egyház konkrét segítsége Latin-Amerika őslakosai számára

Kitekintő – 2019. július 7., vasárnap | 14:00

Latin-Amerika és a karibi térség 17 országában 138 projektet valósít meg a Populorum Progressio Alapítvány – ez a döntés született az Alapítvány igazgatótanácsának éves ülésén, amelyet Kolumbiában, a bogotái főegyházmegyében tartottak június 24-től 26-ig.

A Populorum Progressio Alapítvány tucatnyi kezdeményezést finanszíroz: az egészségügyi és oktatási színvonal javításától kezdve a mikrovállalkozások támogatásáig. Segundo Tejado Muñoz spanyol prelátus, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának altitkára a Vatican Newsnak elmondta, a közelgő püspöki szinódus távlatában különös figyelmet fordítanak Pánamazónia térségére.

Az intézményt Szent II. János Pál hozta létre 1992-ben, Amerika evangelizálásának 500. évfordulója alkalmából. A Populorum Progressio Alapítvány neve utal Szent VI. Pál híres szociális enciklikájára, amelyet 1967-ben tett közzé a fejlődésről, a népek haladásáról. Az elmúlt 27 évben az Alapítvány 638 projekt anyagi támogatását biztosította a pánamazóniai térségben, amely az októberi különleges püspöki szinódus központi témáját alkotja.

„Egy csepp a tengerben. Azonban azt jelenti, hogy a Szentatya szüntelenül figyelmet fordít erre a térségre és egész Dél-Amerikára” – hangsúlyozta Segundo Tejado Muñoz prelátus, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának altitkára. Az Alapítvány ma ennek a vatikáni szervnek a keretén belül működik.

A leghátrányosabb helyzetű lakosság megsegítését célzó új programok javítani kívánják a mezőgazdasági és állattenyésztési termelést, támogatni a kézműipari és kereskedelmi ágazatot, a mikrovállalkozásokat, infrastruktúrákat hoznak létre a vízellátás, a szennyvízelvezetés megoldására, továbbá növelni kívánják az egészségügyi és oktatási színvonalat. „Alapítványunk rendkívül nyitott számos kezdeményezés számára, korlátozások nélkül” – fejtette ki Tejado Muñoz.

Az Alapítvány igazgatótanácsa a bogotái ülésen is emlékeztetett a közelgő különleges püspöki szinódusra, amely Pánamazóniával foglalkozik. De a térség jelen volt az előző üléseken is, különösen Murilo Sebastião Ramos Kriegernek, San Salvador da Bahia érsekének, Brazília prímásának köszönhetően – mondta az interjúban a spanyol főpásztor.

A Populorum Progressio Alapítvány fejlődést támogató tevékenysége az egész egyházat érinti, nem pusztán egy szervet. Az igazgatótanácsban ezért hat püspök vesz részt, akik Latin-Amerika és Dél-Amerika Baktérítő alatti részének különböző valóságait képviselik. Az Alapítvány nem pusztán anyagi segítséget nyújt, hanem figyelmet fordít Latin-Amerika egyéb problémáira is és törekszik azok megoldására – mondta végül a Vatican News munkatársának adott interjúban Segundo Tejado Muñoz prelátus, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának altitkára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria