Az Együtt Európáért mozgalom huszadik születésnapját ünnepelték Augsburgban

Kitekintő – 2019. november 12., kedd | 16:34

Az Együtt Európáért ökumenikus mozgalom 20. születésnapja alkalmából november 7–9. között a bajorországi Ottmaringban találkoztak a Fokoláré Mozgalom vezetői és más lelkiségi csoportok, keresztény közösségek tagjai. Felszólalt Christian Krause püspök, a Lutheránus Világszövetség volt elnöke, a megigazulás tanáról szóló evangélikus–katolikus nyilatkozat egyik aláírója is.

A jelenlévők megemlékeztek a húsz évvel ezelőtti eseményről, amikor a Katolikus Egyház nevében II. János Pál pápa és Chirsitan Krause püspök, a Lutheránus Világszövetség akkori elnöke aláírták a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozatot, és ugyanazon a napon a fokoláré lelkiség városában, az Augsburg melletti Ottmaringban rendezték meg a katolikus és evangélikus közösségek első találkozóját. A huszadik évforduló alkalmából szervezett, november 7-én kezdődő találkozó színhelye Ottmaring, illetve az augsburgi városháza és a Szent Anna-templom volt. Húsz országból, 55 mozgalomból, keresztény közösségből 180 résztvevő érkezett.

A rendezvény első napján beszámolók és előadások hangzottak el; kiscsoportos beszélgetésekbe kapcsolódhattak be a jelenlévők, akik többek között megismerkedhettek az augsburgi Imádság háza kezdeményezőjével. Az augsburgi polgármester a városháza dísztermében fogadta a találkozó résztvevőit, akiknek Augsburg történetéről, a harmincéves háború után a vallásbékében betöltött szerepéről beszélt.

November 8-án újra a városházán találkoztak immár háromszázan, huszonöt ország képviseletében. „A megbékélés és a remény jelei vagytok” – fordult a jelenlévőkhöz Christian Krause püspök, aki beszédében az idők egyik jelének nevezte a húsz év alatt megtett lépéseket. Kiemelte: a mostani szkepticizmus és a politikai polarizálódás légkörében a lelkiségi mozgalmak és közösségek tapasztalatára van szükség a kiengesztelődött különbözőséggel kapcsolatban.

A további felszólalók is a reményre helyezték a hangsúlyt, arra, hogy az ökumenikus tapasztalatok termékenyítő hatással lehetnek az egyes egyházakon belüli kapcsolatokra is. Az ökumenikus hálózat moderátora, Gerhard Pross a jövő perspektíváit vázolta fel, leszögezve: új struktúrákat kell kifejleszteni; a mai válságok közepette hitelesen el kell mélyíteni a megbékélés tematikáját. Pavel Fischer cseh szenátor arra a veszélyre hívta fel a figyelmet, amely a nemrég nyert szabadságunkat fenyegeti a túlmediatizált világban. A Schönstatt Családmozgalmat képviselő Heinrich Walter atya hangsúlyozta: Európának pozitív lélekre van szüksége.

Este ökumenikus imádságot tartottak az augsburgi Szent Anna-templomban, ahol húsz évvel ezelőtt aláírták a megigazulás tanáról szóló nyilatkozatot. Ezt követően a résztvevők égő gyertyával a kezükben az evangélikus templom előtti térre vonultak, énekekkel és áldásokkal zárva az ünnepi találkozót.

Forrás és fotó:

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria