Az Európai Egyházak Konferenciája tiltakozik a Hagia Sophia mecsetté alakítása ellen

Kitekintő – 2020. július 17., péntek | 20:21

Mély sajnálatának ad hangot az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches, CEC) Törökország július 10-i döntése miatt, aminek következtében az ősi keresztény bazilikát mecsetté alakítják Isztambulban.

Az ökumenikus szervezet 114 európai egyház képviseletében levélben fordult az Európai Bizottsághoz és az UNESCO-hoz tiltakozása jeleként.

Az Európai Egyházak Konferenciája szerint a bazilika mecsetté alakítása táptalajt adhat a vallási intolerancia és az erőszak elburjánzásának. Az UNESCO-hoz eljuttatott levelükben azt kérik, hogy tegyenek konkrét lépéseket a török kormánnyal szemben azért, hogy ne változzon meg a világörökség részét képező Hagia Sophia jelenlegi státusza.

Múzeumi minőségében a Hagia Sophia egyesíti a különböző embereket és kultúrákat az egész világon – nyilatkozta Kleofás, Svédország és egész Skandinávia pátriárkája, a CEC alelnöke. – Ennek a státusznak a megváltoztatása kétségkívül csorbítja a rendkívüli épület örökségét. A Hagia Sophia egyetemes híd Kelet és Nyugat között, a békés együttélést, a kölcsönös megértést és a szolidaritást jelképezi a különböző népek között.

A svéd metropolita emlékeztetett Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka szavaira, miszerint az Isteni Bölcsességnek szentelt Hagia Sophia a 21. században lehetővé teszi, hogy keresztények és muszlimok találkozzanak egymással, megcsodálva az ősi épület impozáns szépségét. Ezért helytelen és káros döntésről van szó, ami összeütközésekhez és konfliktusokhoz vezethet.

A Hagia Sophia nevének szellemében, mely szó szerint Szent Bölcsességet jelent, imádkozunk, hogy győzzön a bölcsesség és a józan ész, és maradjon múzeum az épület

– tette hozzá az Európai Egyházak Konferenciájának alelnöke.

Az ökumenikus szervezet főtitkára, Jørgen Skov Sørensen pedig arra mutatott rá, hogy bár a döntés az érintett egyházakat sújtja elsősorban, a CEC által képviselt 114 egyház mindegyike aggodalommal követi az isztambuli eseményeket.

*

Világszerte nagy port vert fel a török kormány tervezett lépése, mellyel az UNESCO-világörökség részének számító, 1934 óta múzeumként működő épülettől elveszi semleges státuszát. A Hagia Sophia 1500 éve ortodox székesegyházként épült, majd 1453-ban, a török megszállást követően mecsetté alakították. Musztafa Kemal Atatürk nyilvánította múzeummá 1934-ben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria