Az indiai katolikusok segítik a muszlim–hindu összetűzésekben megsérült tüntetőket

Kitekintő – 2020. február 28., péntek | 18:36

Egy új indiai törvény a bangladesi, afganisztáni és pakisztáni bevándorlóknak állampolgárságot biztosít – kivéve, ha muszlimok. A törvény támogatói és ellenzői között a főváros több pontján újabb erőszakos összecsapások kezdődtek február 23-án. Az új-delhi főegyházmegye templomai, plébániái, iskolái és egyházi intézményei menedéket nyújtanak mindenkinek, aki a vallási összecsapásokban sérült meg.

A hinduk és muszlimok közötti zavargások eddigi mérlege húsz halálos áldozat és száznyolcvankilenc sérült. A kormány a rendőrséget is kivezényelte, hogy az eseményeket kézben tartsa.

Anil J. Couto, Új-Delhi érseke az egész egyházmegye közösségének – plébánosoknak, intézményeknek, katolikus iskoláknak – címzett levelében a következőket írta: „Ebben a megpróbáltatásokkal teli időben, miközben váratlan zavargások kínozzák Új-Delhit, felajánljuk imáinkat, és minden lehetségest megteszünk, hogy enyhülést hozzunk azoknak, akik szállásban, ételben vagy ruházatban szükséget szenvednek.” A Fides vatikáni hírügynökségnek elküldött levélben arra kérik az egyházi intézményeket, hogy nyissák ki kapuikat az emberek szükségletei előtt, sürgetik a plébánosokat, tájékoztassák a híveket, hogy „ebben a nagyböjti időszakban minden felajánlásukkal a szükséget szenvedőket támogassák”.

Anastasia Gill nővér, az Úr Bemutatása Kongregáció szerzetesnője, egyben  a kisebbségekért felelős tanács tagja Új-Delhiben, elítélte a muszlimokkal szemben elkövetett támadásokat. „A keresztények nem lehetnek pusztán szemlélők, miközben muszlim lakosokat támadnak meg” – mondta a jogász végzettségű szerzetesnővér. „Ártatlan áldozatok vannak, és a sérülteket nem látják el a kórházakban. Muszlim területeken működő üzleteket gyújtott fel a felhergelt tömeg, akiket felhatalmaztak arra, hogy megsemmisítsék az emberek tulajdonát és erőszakot kövessenek el” – fogalmazott a nővér. „A mi dolgunk, hogy megvédjük az igazságot” – hangsúlyozta, arra sürgetve a keresztény közösséget, hozzanak létre békebizottságokat, hogy megakadályozzák a rendbontók belépését a hozzájuk tartozó területekre. „Ne engedjétek, hogy ezek az emberek a területeitekre lépjenek” – mondta. A szerzetesnő arra biztatta a keresztény intézményeket, hogy kövessék nyomon a helyzetet, legyenek szolidárisak a muszlimokkal és más közösségekkel, és tegyenek lépéseket, hogy véget érjen az erőszak. A keresztények gondoskodjanak róla, hogy a sebesültek orvosi segítséget kapjanak, és adjanak menedéket az erőszak áldozatainak – tette hozzá.

Indiában tavaly december óta tiltakoznak a vitatott törvény ellen. Ellenzéki pártok és kritikusok szerint a törvény alkotmányellenes, mivel az állampolgárság megadását olyan, a magánszférához tartozó tényezőnek rendeli alá, mint a vallásgyakorlat. A törvény a megfigyelések szerint hozzájárul az eddig is az országban élt muszlimok marginalizálódásához és további büntetéséhez – ezek az állampolgárok az 1,2 milliárdnyi lakosságból 200 millió főt tesznek ki.

A. C. Michael világi katolikus vezető így kommentálta a helyzetet a hírügynökségnek: „Azon kell dolgoznunk, hogy visszaállítsuk a város normális működését és békéjét. Az erőszak nem válasz. A tiltakozás békés eszközeit engedélyezni kell. A rendőrség felelőssége, hogy fenntartsa a jogot és a város rendjét, de anélkül, hogy visszaélne az erejével vagy bizonyos tüntetőket előnyben részesítene másokkal szemben. Indiai keresztényekként hozzá kell járulnunk a helyzet rendezéséhez, nem szabad erőszakos eszközöket használnunk, és a béke őrzőinek kell lennünk.”

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben. A decemberben elfogadott jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt – vallási üldöztetés miatt – elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem.

Bírálói szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nevű hindu nacionalista kormánypárt által kezdeményezett jogszabály muszlimellenes. A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget.

Forrás: MTI

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(ki–asz)

Kapcsolódó fotógaléria