Az IOR bíborosi bizottságának elnöke értékelte a vatikáni pénzintézet tavalyi működését

Kitekintő – 2019. augusztus 16., péntek | 11:57

A vatikáni pénzintézet (IOR) júniusban közzétette a 2018-as év mérlegét. E szerint az utolsó számviteli évet 17,5 millió euró nyereséggel zárták, szemben a 2017-es 31,9 milliós nyereséggel. A nyereség a pápa tevékenységét segíti.

Az eredmény jóval alatta marad a tavalyinak – írja a vatikáni pénzintézet közleménye –, ami az erős piaci turbulenciáknak és az alacsony kamatszintnek tudható be.

Abril y Castelló bíboros, a IOR bíborosi bizottságának elnöke a közzétett mérleg kapcsán azt írta, hogy „az intézetben az utóbbi időben a rendrakás és a tisztázás zajlott, ami olykor áldozatokkal jár. Eltökélt szándékkal kell olyan helyzetet teremteni, mely teljes mértékben megfelel az etikai normáknak, ahogy azt a Szentatya óhajtja. Nagy lépések történtek ebben az irányban. Hasonlóképpen előrelépés történt a Szentszék pénzügyi átláthatósága terén, ami megfelel a vonatkozó nemzetközi normáknak.”

Az IOR júniusi jelentése alapján a nyereséget olyan célokra fordítják, melyek teljes összhangban állnak a katolikus etikával és megegyeznek az Egyház szociális tanításával. Az IOR továbbfolytatja azon beruházások megvalósítását, melyek a legszegényebb országok fejlődését szolgálják, a fenntartható fejlődés jegyében az eljövendő nemzedékek számára. Ilyen értelemben számos jótékonysági és szociális beruházás valósult meg, pénzügyi jellegű adományokkal, de akár helyi szinten ingatlanok rendelkezésre bocsátásával.

*

Az IOR júniusi jelentése szerint a vatikáni pénzintézetnek 14.953 ügyfele van világszerte. Ennek 53 százalékát a különféle szerzetesi kongregációk adják, 12 százalékot képvisel a Római Kúria a különféle dikasztériumaival, a Szentszék és Vatikán Városállam a hivatalaival és apostoli nunciatúráival. A püspöki konferenciák, egyházmegyék és plébániák az IOR ügyfeleinek 9 százalékát alkotják, 8 százalékot tesznek ki a különféle kánonjogi egységek és újabb 8 százalékot a bíborosok, püspökök és papok, míg a vatikáni alkalmazottak és nyugdíjasok szintén az ügyfelek 8 százalékát jelentik, végül 2 százalékot tesznek ki a kánonjogi alapítványok és egyéb jogalanyok.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria