Az iraki Erbíl káld katolikus érseke újabb exodustól tart a térségben

Kitekintő – 2020. január 11., szombat | 19:57

„Az Egyesült Államok és Irán között a napokban kiéleződött helyzet újból fokozott aggodalommal tölti el a térségben élő keresztényeket” – nyilatkozta Bashar Warda, Erbíl káld katolikus érseke a Szükséget Szenvedő Egyház pápai katolikus segélyszervezetnek.

Az iraki keresztények száma 2003 óta 90 százalékkal csökkent, jelentős részük 2014-től kezdve az Iszlám Állam fenyegetése miatt hagyta el az országot. Most, az Egyesült Államok és Irán között kirobbant válság miatt egy újabb exodustól tarthatunk – nyilatkozta a káld főpap a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet tudósítójának, aki a térségben tartózkodik.

Ez a mi hazánk, és nem akarunk elmenni innen – hangsúlyozta Bashar Warda, Erbíl káld katolikus érseke. – Ám ahhoz, hogy itt maradjunk, szükségünk van a nemzetközi közösség támogatására. Ebben a különlegesen kényes helyzetben a keresztények és a jazidik kiváltképp is veszélynek vannak kitéve, bárki is gyakorolja a hatalmat. Nincs egyenlőség a nem muszlimok számára, akik az iszlám törvény alatt élnek. Megtorlástól tartunk, mert könnyű célpont vagyunk és nagyon valószínű, hogy büntetlenek maradnak azok, akik megtámadnak bennünket.

A káld érsek végül felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy „saját befolyását latba vetve járjon közben a két ország közötti feszültség enyhítéséért”. Végül annak adott hangot Bashar Warda, hogy a térségben uralkodó nehéz helyzet ellenére kívánatosnak tartja Ferenc pápa látogatását Irakban. „Erre biztosan sor kerül, még ha nem is tudjuk, hogy mikor. Hagyjuk ezt az imádságra és a Szentlélek akaratára, és bízzunk tovább Jézusban!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria