Az iraki káld pátriárka üzenetet küldött a ramadán végére

Kitekintő – 2019. június 4., kedd | 18:14

Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld katolikus pátriárka június 3-án üzenetben fordult minden muszlimhoz az Íd al-fitr ünnep (a böjt megtörésének ünnepe) alkalmából, mely a ramadánt, a böjti hónapot zárja le. A pátriárka az emberi testvériségben, a hiteles kiengesztelődésben és a kölcsönös megbocsátásban jelöli ki a béke útját.

Louis Raphaël Sako pátriárka üzenetében kifejtette: Iraknak sürgető szüksége van a hiteles kiengesztelődésre, ami abban nyilvánul meg, hogy félretesszük az ellentéteket, és bátran megbocsátunk egymásnak – tájékoztatott a Fides missziós hírügynökség.

Az iraki nép az elmúlt években sokat szenvedett az öldöklés, a pusztítás és a kivándorlás miatt – ami főként az ország északi területeit érintette. Sako bíboros a jövőbeli békés együttélés egyetlen lehetséges feltételének az emberi testvériséget látja, amely egyenlő méltóságot, azonos jogokat és kötelességeket ismer el mindenki számára. Ez a megfogalmazás egyértelmű utalás arra az emberi testvériségről szóló nyilatkozatra, amelyet Ferenc pápa és az al-Azhar szunnita központ főimámja együtt írtak alá február 4-én Abu-Dzabiban.

Az iraki vezetőknek és az intézményeknek – ma jobban, mint valaha – vállalniuk kell a felelősséget, hogy biztosítják és elősegítik a különböző csoportok együttélését. „Azért osztom meg veletek ezeket a gondolatokat, mert bízom benne, hogy mindegyikünk belátja, hogy ennek a reformnak belülről kell indulnia, és nem szabad külső tényezőkre bízni. Annál is inkább, mert az irakiaknak nincs erejük több háborút elviselni” – fogalmaz az iraki káld pátriárka.

Üzenete végén Louis Raphaël Sako bíboros Istenhez fohászkodik áldásért az irakiak számára, kérve: adjon nekik békét, stabilitást és a menekülteknek szerencsés visszatérést otthonaikba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria