Az ISIS utolsó foglyai között lehet Paolo Dall’Oglio jezsuita és Mar Gregoriosz szír ortodox érsek

Kitekintő – 2019. április 8., hétfő | 19:21

A jezsuita szerzetesről és az ortodox érsekről szóló híreket hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, de egyre több a remény, hogy életben vannak. Imádkozzunk a szabadulásukért!

Ahogyan arról már hírt adtunk, a Rakkában 2013. július végén elrabolt Paolo Dall’Oglio jezsuita szerzetes, a keresztény–iszlám párbeszéd előmozdítója kurd források szerint azok közé tartozik, akiket az Iszlám Állam (ISIS) arra használ fel, hogy zsarolja tárgyalópartnereit. A Vatikán nem erősítette meg az értesülést.

A Fides nemzetközi katolikus hírügynökség idézett olyan forrásokat, amelyek megerősítik a gyanút, hogy a jezsuita szerzetes az ISIS fogságában van, és tárgyalási alkura használják fel. A tárgyalások során már kiszabadult kurd foglyok elmondták, hogy látták a rabok között Paolo Dall’Ogliót, valamint a brit újságírót, John Cantlie-t és a Vöröskereszt egyik új-zélandi ápolónőjét is. Március elején az Iszlám Állam egyik utolsó hadállásának számító Bagúzból számos civilnek sikerült kiszabadulnia a fegyverszünetnek köszönhetően.

Más források arról számoltak be, hogy Mar Gregoriosz Johanna Ibrahim szír ortodox érseket is Bagúz térségében tartják fogva. A Németországban élő szír ortodox közösség lelkipásztori ellátásával megbízott Samuel Gümüs szír ortodox pap szerint tárgyalások folynak a kiszabadulásáért.

Samuel Gümüs kijelentéseit ugyanaz a libanoni lap, az al-Akhbar jelentette meg, amely a kurd forrásokat is idézte, amelyek szerint Paolo Dall’Oglio jezsuita életben van. Mivel a térségben jelen lévő katonai erők nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot, a hírek nem bizonyíthatóak.

A két aleppói érsek-metropolitát, a szír ortodox Mar Gregoriosz Johanna Ibrahimot és a görög ortodox Bulosz (Paul) Jazigit 2013. április 22-én  ejtették túszul, miután a török határnál teljesítettek humanitárius küldetést, és onnan utaztak vissza a szír fővárosba.

Forrás: Fides.org; Catt.ch

Fotó: Catt.ch

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria