Az ukrajnai egyházak tanácsa tiltakozott az isztambuli egyezmény elfogadása ellen a háború alatt

Kitekintő – 2022. július 13., szerda | 15:29

Június 20-án az ukrán parlament (Legfelsőbb Tanács) ratifikálta az isztambuli egyezményt. Előtte, június 16-án az Ukrajnai Egyházak Országos Tanácsa (ВРЦіРО) – mely 16 egyházat és vallási szervezetet tömörít, beleértve a zsidó és az iszlám közösséget is – felhívást intézett a Legfelsőbb Tanács és a parlamenti frakciók vezetőihez, kérve, hogy a háború ideje alatt ne fogadják el az egyezményt.

A dokumentumban ugyanis, mely a családon belüli és a nők elleni erőszak leküzdését szorgalmazza, megjelenik a gender fogalma, mint az emberi önazonosítás ideológiai fogalma (3. cikkely).

Ukrajna vallási közösségei ezzel nem tudnak egyetérteni, mivel a nőket és a férfiakat jellemző biológiai nemi különbözőségek létezésének figyelmen kívül hagyása, valamint a gyermekek nem sztereotip nemi szerepek oktatására vonatkozó kötelezettség (az Egyezmény 14. cikkelyében) a fiatal generáció nemi identitásának eltorzulásával, valamint az azonos neműek szexuális kapcsolatának és a nemi diszfóriának elterjedésével fenyeget a gyermekek és fiatalok körében.

„Tekintettel a genderideológia veszélyeire, az isztambuli egyezmény ratifikálása helyett az egyházak tanácsa gyakorlati intézkedéseket és Ukrajna nemzeti jogszabályainak fejlesztését kéri a családon belüli és a nők elleni erőszak leküzdésére, ahogyan más európai országok is tették, amelyek megtagadták az egyezmény ratifikálását – Nagy-Britannia, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Magyarország, Bulgária, Örményország és Törökország” – olvasható a ВРЦіРО felhívásában.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a háború alatt az egész ország lakosainak összefogására, egységére van szükség, ezért azt kérték a parlament elnökétől, hogy ne osszák meg az állampolgárokat az egyezmény ratifikálásával, hanem egyelőre vegyék le azt a napirendről, mivel további nyilvános vitát és konszenzust igényel.

Június 20-án a Legfelsőbb Tanács ennek ellenére ratifikálta az isztambuli egyezményt.

Forrás: ВРЦіРО; Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: ВРЦіРО

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria