Az ukrán elnök a Vatikánt tartaná ideális helyszínnek a Putyinnal való találkozásra

Kitekintő – 2021. április 30., péntek | 18:20

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke az Oroszország és Ukrajna közötti kommunikáció felújítását szorgalmazta, és kifejezte: a találkozó ideális helyszínének a Vatikánt tartaná.

Volodimir Zelenszkij a La Repubblica olasz napilapnak adott interjút, melyet a saját weboldalán is megosztott. Ebben megemlítette, hogy a Vatikánt tartja ideális helyszínnek arra, hogy a Donyec-medence helyzetéről tárgyalást folytassanak az orosz féllel.

Az interjú a Vatikánt „globális morális tekintély”-nek nevezi,

mindig hatékonyan lép fel a mediátor szerepében, minden esetben pártatlan, és nem fűződnek az ügyhöz sem politikai, sem gazdasági érdekei, amelyeket meg akarna védeni”.

Zelenszkij elismeri, hogy számos, a Donyec-medencével kapcsolatos kérdés megoldatlan, és még arról sincs döntés, mi legyen a tárgyalások menete. Véleménye szerint szükséges a közvetlen kommunikáció Oroszország és Ukrajna között, és erre régóta nem került sor.

Április 20-án Zelenszkij javasolta Vlagyimir Putyinnak, hogy találkozzanak a Donbasz (a Donyec-medence) területén, ahol maga a konfliktus zajlik. Április 22-én Putyin válaszképp a szakadárokhoz irányította őt, miszerint először velük kellene tárgyalnia a problémákról, utána megbeszélni a többi kérdéses pontot Oroszországgal – amely esetben örömmel látja Ukrajna elnökét Moszkvában.

A vatikáni helyszín egyelőre a felvetés szintjén marad, mivel Ukrajna nem kíván először a Moszkva által elismert szeparatistákkal folytatni tárgyalásokat, akiket Kijev viszont nem ismer el.

Forrás és fotó: AsiaNews.it

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria