Befejeződött a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlata Aricciában

Kitekintő – 2020. március 7., szombat | 16:47

Március 6-án, pénteken délután ért véget a Római Kúria tagjai számára tartott lelkigyakorlat a Róma közeli Aricciában, a Pápai Biblikus Bizottság teológusa, Pietro Bovati SJ vezetésével. Ferenc pápa betegsége miatt a Vatikánból követte a múlt vasárnap kezdődött nagyböjti lelkigyakorlatot.

Március 4-én, szerdán délelőtt a jezsuita biblikus teológus a zsidók Vörös-tengeren való átkeléséről és a Jézus vízen való járásáról szóló szentírási részekre utalva hangsúlyozta, hogy az emberek félelmére Isten szava az ellenszer, amely belép az emberiség történetébe. „Mózes ahelyett, hogy kritizálta volna a népet, bátorította őket, hogy bízzanak Istenben. Az apostolok is féltek, amikor a vihar fenyegette bárkájukat. Ha Jézus nem az lett volna, aki, akkor elsüllyedtünk volna a tenger mély vizében” – szögezte le Bovati atya.

Szerdán délután a zsidók Egyiptomból való kivonulásának története kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a sivatagban való vándorlás története kiemeli Isten kezdeményezését az üdvösségtörténetben. De az emberek válaszára is szükség van, hogy szabad akaratukból együttműködjenek Istennel. A sivatag az élet jelképe. A megpróbáltatások idején hallgatnunk kell Istenre és azokra, akiknek szinte nincs is hangjuk a környezetünkben.

Március 5-én, csütörtökön délelőtt a jezsuita teológus az izraelitákért harcban álló Mózesről szólt elmélkedésében, majd pedig a támadás alatt álló Egyházról. Hangsúlyozta: e támadással szemben a hiteles tanúságtétel és az ima lehet a fegyverünk. Személyes elkötelezettséget vár tőlünk az Úr.

A papok elsődleges kötelessége – Mózes példáját követve – az imádság; az ördögnek való ellenálláshoz pedig hitre van szükség. A hitetlen tanítványok nem tudták kiűzni az ördögöt az emberekből. Ha a szív a hit által nem ragaszkodik Isten misztériumához, az imádság hiábavaló. Az egyszerű és alázatos imát azonban meghallgatja Isten – hangsúlyozta a Római Kúria tagjai számára tartott aricciai nagyböjti lelkigyakorlaton Pietro Bovati SJ.

Krisztus jelen van a tanítványok között, akik engedelmeskednek az általa rájuk bízott küldetésnek. Nem maradnak saját kis környezetük rabjai, elviszik a kegyelmet a világba. Emberfeletti feladat, amelyet Jézus olyan apostolokra bízott, akik megtapasztalták saját törékenységüket, és akik vállalni tudják ezt a küldetést, mert Jézus azt mondta nekik: „Veletek vagyok mindennap a világ végezetéig” – e gondolattal zárta Bovati atya kilencedik és egyben utolsó elmélkedését pénteken reggel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria