Beiktatták II. Szahak konstantinápolyi örmény pátriárkát

Kitekintő – 2020. január 20., hétfő | 12:21

Beiktatták szolgálatába II. Szahak konstantinápolyi örmény pátriárkát az isztambuli örmény Istenszülő-székesegyházban. A január 11-i ünnepi beiktatáson részt vett a Szentszék delegációja is.

Az ortodox örmény keresztény közösség 85. konstantinápolyi pátriárkájának beavatási ünnepségén a Szentszék delegációját Rubén Tierrablanca Gonzalez ferences érsek vezette, aki az isztambuli Apostoli Helynökség vikáriusa és egyúttal a törökországi püspöki konferencia elnöke. A vikárius kíséretében jelen volt Luis-Miguel Muñoz Cárdaba prelátus, a törökországi Apostoli Nunciatúra megbízottja; valamint Hyacinthe Destivelle domonkos pap, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa keleti részlegének beosztottja.

A beiktatási szertartás végén Tierrablanca Gonzalez vikárius érsek felolvasta Ferenc pápa üzenetét, melyben Isten áldását kéri II. Szahak konstantinápolyi örmény pátriárka szolgálatára. A pápa ajándékaként az érsek egy mellkeresztet nyújtott át az új örmény pátriárkának.

A vikárius érsek beszédében emlékeztetett Szent VI. Pál, Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa látogatásaira, amelyek keretében tiszteletüket tették az isztambuli örmény apostoli széknél, mint ahogy az új pátriárka elődje, Meszrob őboldogsága felkereste Péter utódának székét a Vatikánban.

Hyacinthe Destivelle átadta az új pátriárkának Kurt Koch bíborosnak, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnökének jókívánságait, aki az új örmény pátriárkát már megválasztásakor is külön üzenetben köszöntötte. A beiktatási szertartáson részt vett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a törökországi szír ortodox pátriárka és az örmény katolikusok isztambuli érseke.

A konstantinápolyi örmény patriarkátust 1461-ben alapították, nyolc évvel a város ottomán meghódítása után, azzal a céllal, hogy II. Mohamed szultán ellenőrzése alatt tartsa birodalmának örmény keresztényeit. Jelentőségéből az ottomán hatalom hanyatlásával kezdett veszíteni. 1914-ben, az első világháború előtt még 12 érsekségből és 27 egyházmegyéből állt, de az 1915-ös örmény népirtással gyakorlatilag megszűnt a helyi milliós lélekszámú örmény kereszténység, pátriárkáját elüldözték Isztambulból. Az 1923-as lausanne-i békeszerződés kötelezte a török kormányt az örmény patriarkátus elismerésére. Jelenleg 35 templomra terjed ki a konstantinápolyi örmény pátriárka joghatósága a török fővárosban és környékén, illetve néhány egyéb örmény templomban az ország területén. Az isztambuli örmény pátriárka a Kréta szigetén élő örmény ortodox keresztények főpásztora is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria