Békét a Szentföldön! – Egyházi vezetők nyilatkozatban reagáltak az izraeli annektálási tervekre

Kitekintő – 2020. június 25., csütörtök | 13:54

A jeruzsálemi keresztény egyházak korábbi vezetői – Michel Sabbah nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka, Riah Abu El Assal nyugalmazott anglikán püspök, Munib Younan nyugalmazott lutheránus püspök – az izraeli annektálási tervekre reagálva nyilatkozatot tettek közzé a szentföldi lakosság érdekében.

A jeruzsálemi egyházak korábbi vezetői Ciszjordánia jelentős részének tervezett izraeli annektálására reagálva tették közzé nyilatkozatukat: „Palesztin keresztényekként írjuk a felhívásunkat, akik szerves részét alkotjuk a társadalomnak. Vissza kell állítani a Szentföld szent mivoltát. Eltűnt az igazságosság, háborús helyzet alakult ki.”

„Isten földje arra szólít minden egyházat, a kormányokat és a jóakaratú embereket, hogy cselekedjenek, előzzék meg ezt a tragédiát” – hangsúlyozzák a nyilatkozat aláírói. A jeruzsálemi egyházak nyugalmazott vezetői kiengesztelődést sürgetnek, amely a minden embert megillető méltóságon és jogokon alapul. 

Az egyházi vezetők a sok szenvedés és igazságtalanság láttán aggódnak a Szentföld „régi betegségének” kiújulása miatt. Az izraeli–palesztin konfliktus megoldására már sok évvel ezelőtt születtek tervek, az ENSZ számos határozatot adott ki erre vonatkozóan. A nemzetek nagy része már elismeri mind Izrael államot, mind a palesztin államot – mutat rá Sabbah pátriárka, az anglikán és a lutheránus püspök.

Izraelnek biztonságra, Palesztinának pedig függetlenségre van szüksége ahhoz, hogy békében éljenek egymás mellett az igazságosság, az egyenlőség és a demokrácia alapján. Ne legyen többé gyűlölet, ne legyen többé halál, csak igazságosság, egyenlőség és élet! – hangsúlyozzák a nyugalmazott jeruzsálemi egyházi vezetők.

Jeruzsálem szent város, amely kulcsszerepet játszik a térség egyensúlyának fenntartásában. Három egyistenhívő vallás közösségének otthona: a zsidó, a keresztény és a muszlim híveké. Jeruzsálem ezért legyen a kiengesztelődés, az igazságosság és az egyenlőség központja! – sürgetik a nyilatkozatban.

Izraelnek tiszteletben kell tartania az ENSZ-határozatokat, és fel kell oldani a feszültséget, melynek oka elsősorban a fegyveres megszállás és a palesztin területek elfoglalása. Egységre, a nemzetközi jog és a szentföldi állampolgárok jogainak betartására szólítják a szembenálló feleket a nyugalmazott egyházi vezetők.

Különösen aggódnak a szentföldi keresztények sorsáért. A konfliktus elhúzódása miatt a palesztin keresztények jövője veszélyben forog. Ha belátható időn belül nem látják biztosítva jogaikat, kénytelenek lesznek kivándorolni. Itt az idő, cselekedni kell! Csak az igazságos béke tehet pontot a gyűlölet, az elnyomás és a szenvedés végére – zárják nyilatkozatukat a szentföldi keresztény egyházak nyugalmazott vezetői.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Tiltakozás az Izrael által elfoglalt területek annektálása ellen   (ANSA)