Bemutatták a 2023-as lisszaboni IVT logóját

Kitekintő – 2020. október 16., péntek | 17:30

Október 16-án bemutatták a 2023-ban megrendezendő lisszaboni ifjúsági világtalálkozó logóját, melyet Beatriz Roque Antunes 24 éves portugál grafikus készített.

A fiatalok nem állhatnak egy helyben, hisz nekik kell az igazságosabb társadalmat felépíteniük, meg kell érteniük, hogy a világ az ő kezükben van – fogalmazta meg Beatriz Roque Antunes.

Szent II. János Pál pápa, az ifjúsági világtalálkozó életre hívója megválasztásának évfordulóján mutatták be a koronavírus-járvány miatt 2022-ről 2023-ra halasztott világtalálkozó logóját, melyet a találkozó témája és mottója – Mária felkelt, és sietve elindult (Lk 1,39) – alapján készített a fiatal portugál grafikus. A 2023-as téma folytatása a legutóbbi, panamavárosi világtalálkozó témájának, az angyali üdvözletnek.

 

Beatriz a lisszaboni IVT honlapján publikált interjúban elmondta, részt vett a Missão País elnevezésű katolikus kezdeményezésben, ötven ország egyetemistáival együtt. Egy évig ő volt az imacsoportjuk vezetője, ekkor került közelebb Máriához. Közös elmélkedésük témájául a Mária látogatása Erzsébetnél részt választották, így nagy örömmel töltötte el, mikor megtudta, hogy Ferenc pápa éppen ezt a verset választotta a világtalálkozóra, és úgy érezte: egy újabb indok, hogy induljon a logó tervezésére kiírt pályázaton.

A design és kommunikáció szakon végzett lány kielemezte a korábbi IVT-k logóit, s amellett kutatást is végzett: brandeket és arculatokat vizsgált meg, amelyek nemzeti identitást, illetve egy csoport eszméit fejezték ki.

Rájöttem, hogy két lehetőségem van: vagy a keresztény identitásra alapul a tervem, vagy előállok valami nagyon széppel, aminek nincs semmilyen identitása. Az elsőt választottam.”

A kereszttel kezdte, majd a rajta áthaladó út következett; majd megszületett a fiatal Mária arca. A rózsafüzért később szőtte bele, hogy kifejezze vele a portugálok tiszteletét a Fatimai Szűzanya iránt. „Ahogy a 2023-as IVT témájául választott igehely is mondja, Mária elindul rokonához, Erzsébethez. Ez a fiatalok számára is meghívás: ne maradjunk egy helyben, tegyünk érte, hogy megvalósuljanak a dolgok” – biztatja kortársait Beatriz.

A logó színeit a portugál színek alkotják, hiszen a 2023-as ifjúsági világtalálkozónak Lisszabon ad otthont. Keresztet formáz: Krisztus keresztjének jelképe, Isten emberek iránti végtelen szeretetének a jele. Ebből bontakozik ki a logó többi része. A keresztből egy út indul el. Ez a Szentlélek hívása, amely a fiataloknak szól, hogy ne álljanak egy helyben, hanem Máriával legyenek készek Isten akarata szerint élni, s megújítani „belső erejüket, álmaikat, lelkesedésüket, reményüket és nagylelkűségüket” (Christus vivit, 20.) A logó jobb oldalán Mária látható fiatal lányként, ahogyan Lukács is ír róla (vö. Lk 1,39). Egy olyan lányt ábrázol, aki még nem szülte meg gyermekét, azonban a Világ Világosságát már ott hordozza méhében.

(Forrás: Korponai Gábor Facebook-oldala)

Forrás: Lisboa2023.org

Fotó: Lisboa2023.org; CNBB.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria