Keresztények és muszlimok együtt ítélik el az iszlámot sértő karikatúrákat Betlehemben

Kitekintő – 2020. október 30., péntek | 14:46

„Betlehem elítéli a Mohamed prófétát és az iszlámot sértő franciaországi karikatúrákat” – ezt írták transzparenseikre és plakátjaikra a szentföldi keresztényekből és muszlimokból álló csoport tagjai, akik október 28-án a betlehemi Születés bazilika előtti Jászol téren gyűltek össze.

A szolidaritási akció résztvevői együtt fejezték ki tiltakozásukat a Charlie Hebdo hetilap által Franciaországban újra kiadott, Mohamed prófétát gyalázó karikatúrák miatt. A szatirikus lap gúnyrajzai hatalmas franciaellenes tüntetéshullámot indítottak számos muszlim többségű országban.

A betlehemi megmozduláson többek között részt vett Atallah (Theodosios) Hanna, Sebastia érseke, a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátustól. A résztvevők transzparenseikkel és felszólalásaikkal tiltakoztak a különböző vallási hagyományok számára fontos személyek és szimbólumok gyalázása ellen.

Október 27-én III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka elítélte a más nézetű vagy hitvallású emberek elleni erőszak minden formáját, majd aggodalmának adott hangot „a franciaországi szerencsétlen eseménysorozat” következményeként egyre erősödő polarizáció miatt, és emlékeztetett arra, hogy a párbeszéd a különböző vallási és ideológiai hovatartozások közötti szellemi szakadékok kezelésének egyetlen megfelelő módja.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Asianews.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria