Bírálja az egyházi kárpótlás tervezett megadóztatását a cseh katolikus egyház feje

Kitekintő – 2019. január 28., hétfő | 11:18

Alkotmánysértőnek minősítette az egyházi kárpótlás tervezett megadóztatását január 25-én Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása.

A cseh parlament alsóháza szerdán fogadta el azt a kommunista törvényjavaslatot, amely megadóztatná az egyházak számára a kommunizmus idején elkobzott vagyonokért cserébe kifizetett állami kártérítést.

A kommunista képviselők (KSCM) javaslata „sérti az alkotmányosságot és a jogbiztonságot” Csehországban – állította a bíboros a CTK hírügynökségnek elküldött nyilatkozatában. Duka ugyanakkor köszönetet mondott a jobboldali képviselőknek, akik elutasították a javaslatot, amelyet 106–56 arányban fogadott el a képviselőház. A KSCM javaslatát a kormányzó ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) mellett az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom is támogatta.

Miloš Zeman államfő csütörtökön a TV Barrandov kereskedelmi televízióban szintén támogatásáról biztosította a képviselőházi döntést, és azt mondta, hogy a pénzt a kulturális emlékek felújítására kellene fordítani. Szerinte Antonín Stanek kulturális miniszter már dolgozik az elképzelésen.

A KSCM számításai szerint a pénzbeli kártérítések megadóztatása által az állam mintegy 380 millió koronát kaphatna vissza évente. Az egyházak kárpótlásáról húszévi éles társadalmi viták után 2012-ben fogadott el törvényt az akkori jobboldali többségű parlament.

Ennek értelmében – a kormány és az országban működő tizenhét egyház képviselői közötti megállapodás alapján – az egyházak visszakapják a szocialista rendszer idején államosított vagyonuk 56 százalékát. Ez lényegében ingatlanokat, földterületeket, erdőket, halastavakat jelent. A fennmaradó részért, tehát olyan ingatlanokért és földekért, amelyeket különböző okok miatt már fizikailag nem lehet visszaadni, az állam összesen 59 milliárd korona kárpótlás kifizetését ígérte 2030-ig. Ennek az összegnek a túlnyomó része – több mint 47 milliárd korona – a katolikus egyháznak jut.

Korábbi számítások szerint az eredetileg 59 milliárdos összeg – az inflációt is figyelembe véve – végül várhatóan 79 milliárd és 96,5 milliárd korona között lesz. A szerdán elfogadott törvénymódosítás szerint ezt az összeget adóztatná meg az állam.  A 2012-es törvény szerint 2030-tól viszont teljes egészében megszűnne az egyházak állami támogatása, ami jelenleg évente 1,5-2 milliárd koronára rúg.

Csehországban a legutóbbi felmérések szerint is a lakosság mintegy 80 százaléka ellenzi és túlzottnak tartja az egyházak kárpótlását. A sajtóban megjelent vélemények szerint általános a várakozás, hogy az egyházi kárpótlás megadóztatásáról szóló törvénymódosítás az alkotmánybíróság elé kerül. A szakrális épületeket, templomokat, kolostorokat a csehországi egyházak röviddel a rendszerváltás után, az 1990-es évek elején már visszakapták.

Forrás: MTI

Fotó: Cirkev.cz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria