Bokszedzésekkel a bűnözés ellen – egy nápolyi templomban

Kitekintő – 2019. november 26., kedd | 13:16

Edzőteremmé alakul át hetente háromszor a nápolyi Santa Maria della Sanità-templom. A Rione Sanità kerületben lévő 17. századi épületben hatvan – 8 és 22 év közötti – fiatalember bokszol.

A környék a bűnözés melegágya. Tavaly a 15 és 24 év közötti fiatalok közel 40 százaléka volt munkanélküli, így sokan a helyi maffiaszervezettől, a Camorrától kapnak csak megélhetést biztosító feladatot. A boksz segíthet abban, hogy elkerüljék ezt az utat.

„Különféle sportokat próbáltam már ki, de csak a boksztól érzem jól magam mentálisan és fizikailag is. A bokszon keresztül kifejezhetem az érzéseimet, akár ideges, akár boldog vagyok” – mondja Nico Rodrigues, akinek az édesanyja 28 éve vándorolt be Olaszországba a Zöld-foki szigetekről.

A bokszedzéseket a Santa Maria della Sanitàban 2001 óta szolgáló pap engedte be a templom falai közé, de tudja, hogy ez nem elég a környékbeli fiatalok minden gondjának megoldásához. „Csak inspirációt szeretnénk adni. Ha mi itt, Rione Sanitàban képesek vagyunk erre, akkor máshol is lehet hasonlót cselekedni. Ennyi az üzenet” – mondja Antonio Loffredo atya.

A bokszoló fiatalok megtanulják a szabályok tiszteletét, ami a ringen túl is hasznukra lehet. Az edzéseket a templomban egyébként két rendőr tartja.

Forrás és fotó: Euronews.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria