Burkina Faso püspökei felajánlották Mária Szeplőtelen Szívének országukat

Kitekintő – 2020. február 5., szerda | 13:09

A nyugat-afrikai ország püspökei a yagmai Mária-kegyhelyen tették felajánlásukat február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén.

Az ünnepre Burkina Faso 17 egyházmegyéjéből tízezrek zarándokoltak Yagmába. A Magyarországnál háromszor nagyobb kiterjedésű, húszmilliós ország közepén fekvő Mária-kegyhelyen az idei Gyertyaszentelő Boldogasszony-ünnep mottója ez volt: „Isten Egyházának családja Máriával együtt az irgalom és a béke evangéliumát hirdeti.”

A szentmise végén Laurent Birfuoré Dabiré, a Dori Egyházmegye főpásztora az egész országot Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta.

„A bizalom, a hit és remény jele ez a felajánlás, hogy Szűz Mária segítségét kérjük a rossz elleni küzdelmeinkben és megosztottságunkban. Fáradozzunk egy testvéribb és igazabb világ építésén, melyben mindenki számít és mindenki közreműködésére számítunk” – nyilatkozta Philippe Ouédraogo bíboros, az ország fővárosának érseke.

A yagmai Mária-kegyhely egyre népszerűbb a katolikus hívek körében. Harminc évvel ezelőtt, 1990. január 29-én Szent II. János Pál pápa is ellátogatott ide, hogy a hívekkel  együtt imádkozzon.

* * *

Ahogy erről tavaly hírt adtunk, Burkina Fasóban 2015-től egyre nehezebb a keresztények helyzete a dzsihadisták támadásai miatt. 2019-ben különösen fokozódott az erőszak és ennek következtében nőtt a félelem a lakosság körében. Főleg a Malival és Nigerrel határos területeken jelezték az Al-Kaida és a magukat Iszlám Államnak nevező csoportokhoz tartozó fegyveresek jelenlétét; számos gyilkosság történt, és a fegyveresek rettegésben tartják a falvak lakóit. Burkina Faso északi részéről sokan elmenekültek. Mintegy 140–160 ezer embert telepítettek ki, akik nem jutnak egészségügyi ellátáshoz, és az iskolákat is bezárták a terrortámadások miatt. Burkina Faso muszlim közösségét is sújtja az erőszak. Tavaly májusban megöltek egy imámot és fiát az ország északi részében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria